V piatok štartuje Slovenský pohár v basketbale žien

Trojdňový program Final Six turnaja Slovenského pohára otvorí v piatok 19. januára o 16.30 h duel medzi MBK Ružomberok a BKM Junior UKF Nitra v piešťanskej Diplomat aréne.

Papierovým favoritom je Ružomberok

Súperi sa dôverne poznajú, keďže sa nedávno stretli v rámci najvyššej súťaže. Na začiatku decembra si Ružomberčanky odnášali dva body z nitrianskej palubovky po výsledku 39:87 a aj teraz budú v pozícii papierového favorita. „Treba sa na zápas koncentrovať a dobre ho otvoriť, aby sme ho mali pod kontrolou. Chceli by sme v prvom zápase potvrdiť papierové predpoklady,“ povedal pred zápasom tréner MBK Juraj Suja.

Tabuľkové postavenie a bilancia zo vzájomných zápasov hovorí síce v prospech papierového favorita, to však neznamená, že Nitranky cestujú do neďalekých Piešťan len odohrať zápas. Vzpruhou pre mladý tím okolo trénera Pavla Horičku totiž bol nedávny zápas s Piešťanskými Čajkami, v ktorom doma prehrali s aktuálnym vicemajstrom po bojovnom výkone 65:83.

„Od predchádzajúceho zápasu sa Ružomberok posilnil o dve nové hráčky. Náš káder je rovnaký ako bol aj vtedy. Ružomberok asi získal viac na kvalite, ale my sa musíme sústrediť na to, aby sme z našej strany odohrali čo najlepší zápas a odchádzali zo stretnutia spokojní. Myslím si, že favorit v tomto stretnutí je jasný. Ružomberok disponuje veľkou kvalitou, ale my to musíme brať ako kvalitnú prípravu s veľmi dobrým súperom. Chceme čo najlepšie odohrať zápas a pokúsiť sa čo najdlhšie vzdorovať Ružomberku,“ uviedol na margo najbližšieho súpera tréner Nitry Pavol Horička.

Súboj Šamorína s Banskou Bystricou v očakávaní vyrovnanej bitky

O druhú semifinálovú miestenku v rámci Final Six turnaja Slovenského pohára zabojuje v piatok 19. januára o 19.00 h ŠBK Šamorín proti BK ŠKP 08 Banská Bystrica.

Zo štvrťfinálového programu je to jasne najvyrovnanejší duel. Pri pohľade na extraligovú tabuľku totiž delí tieto dva tímy len jedno víťazstvo. Základnú časť skončili lepšie Bystričanky, päť výhier ich dostalo na piatu pozíciu. Šamorín zaznamenal dvojbodový zásah v štyroch stretnutiach, čo ich zaradilo na šieste miesto v tabuľke. Hráčkam ŠKP vygradovala forma v správnom čase, z predchádzajúcich troch ligových stretnutí získali triumf nad Nitrou (74:54) a Slovanom (62:38).

„Podľa mňa to bude jeden z vyrovnanejších súbojov. My môžeme potvrdiť stúpajúcu formu, ktorú máme. Dúfam, že budeme úspešní. Je to aj previerka pred nadstavbou, ktorá nás čaká. My veľké ambície nemáme, keďže vieme, ako sú rozdané karty a ktoré družstvá sú dominantné. V prvom zápase sa pokúsime prekvapiť Šamorín. Pre mňa je podstatný viac ako výsledok hlavne herný prejav,“ prezradil pred zápasom tréner Banskej Bystrice Miloslav Michálik.

S dobrými výsledkami prichádzajú aj hráčky z juhu Slovenska, do nového kalendárneho roka vstúpili víťazstvami nad Slovanom (60:53) a Popradom (67:65). Odhodlanie tak Šamorínčankám nechýba. „Chceli by sme postúpiť. Ak to pôjde všetko podľa plánu, tak to bude tesný zápas. Banská Bystrica je dobrá, hrá rýchlo a má dobrú streľbu. Dúfam, že sa nám podarí zvíťaziť,“ uviedol tréner Albert Diósi.

Zdroj: Tlačová správa / M. Duchovič – SBA Ilustr. foto: Laco Duračka