V okrese Piešťany sa školy a škôlky od pondelka neotvoria

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave  rozhodol, že kvôli zlej epidemiologickej situácii nemôžu byť od 8. februára otvorené školy a škôlky v piešťanskom okrese. Žiaci by preto mali pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Podľa covid automatu nesmie začať prezenčná výučba v čiernych okresoch, kde platí 4. stupeň varovania. Takými sú napríklad Hlohovec a Trnava. Trnavský samosprávny kraj v piatok ešte pred zverejnením uznesenia vlády avizoval, že študenti končiacich ročníkov stredných škôl sa do lavíc od 8. februára nevrátia.

Riaditelia i pedogógovia viacerých základných škôl v Piešťanoch a okolí sa na návrat detí do lavíc ešte v piatok pripravovali. Vláda však večer oznámila, že Piešťany patria podľa covid automatu medzi bordové regióny s tretím stupňom varovania, kde musí otvorenie škôl povoliť RÚVZ.

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave za súčasnej epidemiologickej situácie kedy je okres Piešťany v 3. stupni varovania (bordová farba) zakazuje od 08.02.2021 otvorenie všetkých predškolských a školských zariadení na území okresu Piešťany,“ píše sa v dokumente zverejnenom v sobotu popoludní na webe RÚVZ v Trnave.

Aj v piešťanskom regióne je dokázaná vysoká prítomnosť britskej mutácie koronavírusu v populácií, otvorenie škôl by preto mohlo viesť „k ďalšiemu zhoršeniu epidemiologickej situácie“.


Epidemiologická situácia vo výskyte COVID-19 k 3.2.2021 v okrese Piešťany

Na základe prijatého COVID automatu a regionálnych indikátorov, podľa ktorých je posudzovaná epidemiologická situácia je okres Piešťany na úrovni stupňa 6 (3. stupeň varovania).

Regionálne charakteristiky v okrese Piešťany

Vážená 14 dňová incidencia: 1403/100 000 obyv. (3. stupeň varovania, hraničné hodnoty 800-1600) Počet hospitalizovaných na 100 000 obyv.: 68,5/100 000 obyv. (4. stupeň varovania hraničné hodnoty viac ako 60)

Trend 7 dňovej incidencie: aktuálna 7 dňová 253/100 000, predchádzajúci týždeň 298/100 000 obyv., pokles index 0,8

Zdroj: ruvztt.sk


 

Texta ilustr. foto: Martin Palkovič