V mestských priestoroch bude stretnutie kotlebovcov aj spomienka na holokaust

Pri príležitosti oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau usporiada piešťanská židovská komunita podujatie pre žiakov základných škôl v kine Fontána. O pár dní neskôr bude na Malej scéne MsKS rečniť politik, ktorého právoplatne odsúdili za rasistické vyhlásenia.

V pondelok 27. januára uplynie 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora, v ktorom zahynulo 1,1 mil. ľudí len kvôli svojmu pôvodu alebo názorom. Valné zhromaždenie OSN preto vyhlásilo tento deň za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorú si pripomenieme aj v Piešťanoch.

Spomienková slávnosť je určená žiakom a študentom tunajších škôl. Mesto informovalo, že mladým ľuďom sa prihovorí zástupca židovskej komunity Karol Ambra, budú si môcť pozrieť krátke dokumentárne filmy, vypočuť si rozprávanie pamätníka, ktorí prežil holokaust. Zaznejú tradičné piesne v podaní rabína Zev Stiefela.

V koncentračných táboroch zahynulo 1065 Piešťancov. Deportácie z nášho mesta začali 23. marca 1942 odvlečením dievčat do zberného strediska a 1. apríla 1942 do tábora Auschwitz-Birkenau.

O tom, akí ľudia boli priemyselne vraždení píše Ľubomír Mrňa v knihe Pamätník holokaustu v Piešťanoch: „Medzi povolaniami sa neraz i opakovane, vyskytuje učiteľ a učiteľka, obuvník, čaluník, tlačiar kníh, trhovec, hotelier, hostinský, čašník, krajčír či krajčírka, tanečný majster, lekár, lekárnik, zubný technik, mäsiar, masér, mliekar, právnik, spisovateľ, redaktor, staviteľ či architekt, technik, výrobca gombíkov, zamestnanec pošty i banky, výšivkárka, pomocnica v domácnosti, novinový agent, klenotník, starožitník, cukrár, pekár, údenár, elektrikár, klampiar, hodinár, zámočník, stolár, majiteľ realít, sprostredkovateľ, fotograf, sklenár, majiteľ tehelne, statkár, árendátor (nájom kúpeľov znamenal dobu ich rozkvetu), továrnik, vlastník penziónu, úradník aj riaditeľ, všakovakí obchodníci od biedneho podomového obchodníčka (v honosnejšom znení obchodného cestujúceho) až po prevádzkovateľa bodegy, živnostníci i zamestnanci, ľudia majetní i bedári (existovalo aj zamestnanie zberačov handár); žiaci, študenti, deti v predškolskom veku, matky, ktoré sa starali o domácnosť. Najvážnejšou a svojho druhu jedinečnou činnosťou v židovských náboženských obciach – tú iste nemohol zastávať ktokoľvek – bola služba rabína.“

Iba pár dní po spomienke na obete holokaustu budú na mestskej pôde rečniť predstavitelia politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Má byť medzi nimi aj exposlanec Milan Mazurek, ktorý čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Najvyšší súd SR ho odsúdil na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur.

„Hneď na úvod chcem jasne vyjadriť, že ja osobne sa nestotožňujem s myšlienkami  a názormi politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko,“ reagoval primátor Peter Jančovič na výzvy, aby toto stretnutie zakázal. Vo svojom stanovisku ďalej uviedol, že o využití priestorov mestských organizácií rozhodujú riaditelia a nie je to v právomoci primátora: „Otázkou prenájmu mestských priestorov k predvolebným aktivitám politických strán sme sa zaoberali na porade riaditeľov mestských organizácií 4. novembra 2019. Z diskusie vzišiel záver, ktorý je zaznamenaný aj v zápise z porady: Odporúča sa prijať jednotné stanovisko – v kultúrnych zariadeniach nevykonávať politické aktivity a neprenajímať priestory.“

Napriek odporúčaniu riaditeľka MsKS Piešťany Marta Jurčová priestory politickým stranám prenajala. Vo svojom stanovisku sa odvoláva aj na bezpečnosť: „MsKS postupovalo podľa pravidiel Zriaďovacia listina, cenník prenájmov a napĺňanie rozpočtu MsKS. S predbežnou objednávkou som informovala 12.12.2019 aj MsZ v bode dopyty a pripomienky občanov. Záväznú objednávku sme prijali až 18.12.2019 s tým, že sme zvážili menšie riziko a predišli k možnému stretnutiu a väčšiemu riziku tejto strany na verejnosti. Stretnutie sme odkomunikovali aj so štátnou políciou. Samozrejme aj prenájmy ďalších politických strán. Dobrá voľba 17.2.2020 na Malej scéne MsKS a SNS v KSC Fontána.“

Ľudia, ktorí nesúhlasia s rétorikou a postojmi predstaviteľov strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, sa stretnú počas ich mítingu pred Malou scénou MsKS. Podobné zhromaždenia sa v týchto dňoch konajú aj v iných slovenských mestách.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič