V mestskej rade majú byť poslanci s najvyšším počtom hlasov

Nové zastupiteľstvo prišlo s novým rozdelením síl v mestskej rade. Namiesto pomerného počtu zástupcov jednotlivých klubov má zloženie tohto poradného orgánu odzrkadľovať preferencie voličov. Návrh musí na prvom zasadnutí zastupiteľstva schváliť nadpolovičná väčšina.

Ak prejde, členmi mestskej rady sa stanú Tomáš Hudcovič, Juraj Brna, Jozef Malík, Eva Wernerová, Martin Cifra a Jozef Drahovský. Podľa zákona o obecnom zriadení patrí jedno miesto aj viceprimátorovi. Novozvolený primátor Miloš Tamajka avizoval, že ním bude Michal Hynek.

Mestská rada je poradným, iniciatívnym, výkonným a kontrolným orgánom. Na voľbu jej členov je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny zastupiteľstva. Rokovania o jej zložení a tiež o zložení mestských komisií uzavreli novozvolení poslanci včera večer. Konečné slovo má zastupiteľstvo, ktoré sa zíde vo štvrtok 11. decembra.

Návrh nového postupu zostavenia mestskej rady potvrdil pre portál zpiestan.sk Tomáš Hudcovič z iniciatívy Spoločne pre Piešťany. Zloženie rady doteraz odrážalo pomer politických síl v zastupiteľstve. V uplynulom funkčnom období tam mali troch zástupcov nezávislí poslanci a troch strana Smer-SD. Siedmym členom bol doterajší viceprimátor Timotej Miština (KDH).

„Zloženie rady na základe počtu hlasov som navrhol ja ako jednu z možností,“ povedal poslanec Jozef Drahovský. Nesúhlasila s tým poslankyňa Iveta Babičová (SDKÚ-DS), ktorá nám svoju reakciu prisľúbila začiatkom budúceho týždňa. Podľa našich informácií jej vadilo napríklad to, že v rade má byť iba jeden zástupca druhého volebného obvodu.

„Kandidovať môže občan v ktoromkoľvek volebnom obvode, nie podľa svojho trvalého bydliska. Napriek tomu, že som dostal mandát v prvom obvode, budem zastupovať obyvateľov Piešťan ako celku,“ argumentoval Jozef Drahovský.

Podľa Andreja Klapicu (KDH) by mala byť zachovaná vyváženosť a odbornosť. Voči nominantom do mestskej rady zásadné výhrady nemá, ale vadí mu, že medzi nimi nie je odborník v oblasti legislatívy ani ekonómie. „Financie sú jedným z najdôležitejších odvetví. Preto by tam mal byť zástupca tejto komisie alebo nejaký ekonóm,“ povedal Andrej Klapica a dodal: „V tomto momente ešte zvažujem, ako budem hlasovať.“

Text a foto: Martin Palkovič