V knižnici objavíte Tajomné svety akvarelu

Mestská knižnica mesta Piešťany vo svojich výstavných priestoroch sprístupnila pestrofarebnú výstavu ilustrácií českej výtvarníčky Anety Františky Holasovej s názvom Tajomné svety akvarelu.

Ilustrátorka nadviazala s knižnicou úspešnú spoluprácu už v roku 2017, kedy pre piešťanské viedla výtvarný workshop ku knihe Kam zmizela Anna?

Pozvanie opäť prijala aj na festival Zázračný oriešok v roku 2018, na ktorom reprezentovala českých ilustrátorov kníh pre deti. Obrázky na výstave Tajomné svety akvarelu sú z kníh venovaných deťom: Motýl, který neuměl létat (autorská kniha), Bylinkář, Lumír včelaří (autorská kniha), Kam zmizela Anna?, Kde domov můj, Pohádka o Ipsíkovi, Klementína, Danda má hlad. Autorka taktiež ilustrovala knihy: Pidibabka z Brd, Sofinka a záhadné zvířátko, Kolala petřínská, Medvídek Popo, Tonča a krasojezdec, ktorá za výtvarnú časť získala české ocenenie Zlatá stuha 2020.

 

Knihy sú na výstave dostupné k nahliadnutiu a listovaniu v nich. Návštevníci tak objavia vystavené ilustrácie priamo v publikáciách. Už samotný názov výstavy prezrádza, že najpoužívanejšie výtvarné médium ilustrátorky je akvarel. Jej najväčšou inšpiráciou pre texty aj ilustrácie je príroda, jej neopakovateľné obrazy a tajomstvá.

Texty a obrázky talentovanej autorky sú radostné, nežné a sú dôkazom, že ilustrátorka bravúrne narába so slovom, farbou aj štetcom. Knihy často farebne ladí podľa zvolenej témy. Jej diela sú preto veľmi pútavé pre deti i dospelých a prinášajú zábavu i poučenie.

Aneta Františka Holasová študovala reštaurátorstvo kníh a papiera na Strednej priemyselnej škole grafickej v Prahe a neskôr ilustráciu a grafiku na Fakulte designu a umenia Ladislava Sutnara. V rokoch 2006 – 2016 pôsobila ako reštaurátorka v Národní knihovně, Klementine či Židovskom múzeu. Dlhodobo spolupracuje i s časopismi pre deti Raketa a Hrana. Je autorkou a realizátorkou workshopov nielen doma, ale aj v zahraničí (Workshop knižní vazby, Bookni si, Rosteme s knihou, Kniha pro děti).

Svoju tvorbu prezentovala v rámci desiatky výstav či už v rámci českého Klubu ilustrátorů Praha, iných kolektívnych výstav, alebo v rámci výstavy prác nominovaných na Zlatú stuhu. V roku 2014 bola nominovaná práve na spomínané ocenenie Zlatá stuha a to hneď v dvoch kategóriách – v literárnej a takisto výtvarnej časti literatúry faktu pre deti a mládež. V rokoch 2010 a 2012 získala čestné uznania na medzinárodnom Bienále knižnej väzby Fenomén kniha, ktoré sa konalo v Brne.

Aneta Františka Holasová na knižnom poli debutovala svojou autorskou publikáciou Lumír včelaří a okamžite si získala záujem malých i veľkých čitateľov. Práve tejto knihe je venovaná veľká časť výstavy. Hlavná postava Medveď Lumír prevedie čitateľa celým včelárskym rokom.

Dozvie sa tak, čo je medobranie, kde včely berú vosk pre stavbu svojho diela, čo je propolis a na čo slúži, ako funguje včelie spoločenstvo a aké sú úlohy v úli. Kniha je určená všetkým malým čitateľom a ich rodičom, ktorí majú radi med a chceli by sa o včelárskom remesle niečo dozvedieť. Na výstave môžeme nájsť aj život a premenu včely.

Výstava je sprístupnená každý pracovný deň od 8.30 h do 19.00 h, pozrieť si ju môžete do 7. novembra 2022. Realizuje sa s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín – KULTMINOR.

Text a foto: Tlačová správa – Mestská knižnica mesta Piešťany