V karanténnom centre pomáhajú dobrovoľníci aj riaditeľ školy

V izbách internátu Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera (HAĽW) našli dočasné útočisko Slováci, ktorí sa počas pandémie nového koronavírusu vracajú domov zo zahraničia. Fungovanie karanténneho strediska pomáhajú zabezpečovať dobrovoľníci aj zamestnanci školy.

Začiatkom apríla ubytoval štát v internáte piešťanskej hotelovej akadémie šesť desiatok repatriovaných Slovákov vrátane rodín s malými deťmi. Ich príchod zabezpečovali členovia dobrovoľného hasičského združenia POLE z Trnavy, neskôr pokyny krízového štábu začali realizovať ďalšie jednotky.

Medzi nimi aj Dobrovoľná záchranná brigáda civilnej ochrany (DZB CO), ktorej príslušníci tento týždeň dezinfikovali priestory karanténneho strediska. „Týmto by sme sa chceli poďakovať spoločnosti EcoLab, ktorá nám poskytla dezinfekciu. Súčasne by sme chceli požiadať spoločnosti, aby nás podporili a pomohli nám v boji proti nákaze, ktorá nás sužuje, aj málo pomôže veľa,“ oznámili na sociálnej sieti Facebook členovia DZB CO.

Trnavský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom HAĽW, upozornil na pomoc zamestnancov hotelovej akadémie aj dobrovoľníkov z Centrálnej záchrannej služby: „Veľká vďaka riaditeľovi Ladislavovi Blaškovičovi, ktorý aj v tejto situácii ukazuje so svojím personálom profesionalitu prevyšujúcu štandardy strednej školy.“

Repatriovaní Slováci musia v karanténnych centrách zostať dovtedy, kým testy nepotvrdia, že netrpia ochorením Covid-19. Zvyšok karantény potom môžu stráviť v domácej izolácii.

V Piešťanoch štát zriadil tri karanténne centrá. Okrem hotelovej akadémie fungujú v hoteloch Signál a Granit, ktoré patria pod ministerstvá vnútra a obrany.

Text: Martin Palkovič Foto: TTSK