V Dome umenia sa predstaví špičkový orchester z Thajska

Bangkok Opera Foundation prináša do Európy cenami ovenčený mládežnícky orchester Siam Sinfonietta. Okrem Mníchova, Budapešti, Viedne a ďalších metropol navštívi v sobotu 7. septembra aj Piešťany. Koncert sa uskutoční v Dome umenia a začína o 19.00 h.

Mládežnícky orchester Siam Sinfonietta založil v roku 2010 skladateľ, dirigent a spisovateľ Somtow Sucharitkul. Toto hudobné teleso združuje najtalentovanejších mladých inštrumentalistov z Thajska vo veku od 12 do 25 rokov.

Mladí hudobníci zberajú skúsenosti z rôznych svetových koncertných sál. Orchester hral napríklad vo vypredanej newyorskej Carnegie Hall, v mníchovskom Prinz Regententheater, ale aj v pražskom Klementíne, kalifornskej Disney Hall či v Emirates Palace v Abu Dhabi.

O úrovni tohto hudobného telesa hovorí množstvo cien. Patrí medzi ne aj víťazstvo na medzinárodnom festivale Summa Cum Laude vo Viedni.

Orchester uviedol thajskú premiéru Mahlerovej Symfónie č. 3 a spolu so Siam Opera pripravil viacero operných predstavení. Vo svojom repertoári má symfónie od Beethovena, Brahmse aj Mahlera. Uvádza tiež množstvo súčasných thajských kompozícii, od svojich dirigentov, ale aj tiež od kráľa Rámu IX.

Siam Sinfonietta pracuje pod vedením dvoch generačne odlišných dirigentov. Somtow Sucharitkul prežil veľkú časť života vo Veľkej Británii a v Amerike. Je oceňovaný za svoju opernú tvorbu a pedagogické postupy. Odborníci ho označujú za umeleckého ambasádora medzi Thajskom a Európou.

Kariéra mladého thajského skladateľa Trisdee na Patalunga začala v Bangkok Opera, kde bol spevákom, sólistom, členom orchestra, skladateľom aj dirigentom. Dnes je hudobným riaditeľom Bangkok Baroque Ensemble a rezidentným dirigentom Orpheus Choir of Bangkok. Zároveň vzdeláva študentov opery v Amsterdame. V oblasti kompozície sa orientuje na komorné diela, ale je aj autorom dvoch symfónií.

Text a foto: Tlačová správa Dom umenia