UWO má šancu získať Cenu za architektúru 2017

Neidentifikovateľný drevený objekt (UWO), ktorý stojí na južnom cípe Vážskeho ostrova, získal nomináciu na Cenu za architektúru CE.ZA.AR 2017. Ak vyhrá, bude to iba tretie dielo s týmto prestížnym ocenením v našom meste.

UWO sa o CE.ZA.AR 2017 uchádza v kategórii exteriér. Ďalším dielom, o ktorého nominácii rozhodla medzinárodná porota, je v tejto kategórii Obnova časti Námestia slobody v Prievidzi. Výsledky vyhlásia 5. októbra 2017 v Bratislave.

Neidentifikovateľný drevený objekt vznikol na Lide pred rokom počas workshopu s názvom 1:1. Jeho autormi sú lektori a študenti architektúry z rôznych krajín.

UWO je vyrobené z červeného smreku, má tvar guľového vrchlíka s priemerom 5,5 metra. Váži asi 6 ton. Objekt dotvára priestor, ktorý Piešťanci často využívajú na oddych. Problémom je množstvo odpadkov, ktoré ľudia v jeho okolí nechávajú.

Cenu za architektúru doteraz získali iba dve piešťanské stavby. V roku 2006 to bola rekonštrukcia pešej zóny a v roku 2008 revitalizácia potoka Dubová. Obe stavby boli nominované v kategórii exteriér.

V roku 2014 sa nomináciu nepodarilo premeniť na víťazstvo Elektrárni Piešťany.

Text a foto: Martin Palkovič