Trnavský kraj sa chce napojiť na Vážsku cyklomagistrálu

Župa začala s prípravou projektovej dokumentácie úseku medzi obcami Šulekovo a Horný Čepeň. V druhej etape chce napojiť túto trasu vedúcu okolo Váhu na Piešťany.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) má záujem podieľať sa na unikátnej viac ako dvestokilometrovej Vážskej cyklomagistrále, ktorá povedie popri Váhu. Informoval o tom jeho hovorca Patri Velšic prostredníctvom tlačovej správy.

Čoskoro má byť podpísaná zmluva na projektovú dokumentáciu na 15 kilometrov dlhý úsek Šulekovo – Horný Čepeň. Výstavbu plánuje TTSK financovať z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Predpokladané náklady sp 1,8 mil. eur.

Stavebné práce by mohli začať na budúci rok a verejnosti by cyklomagistrála mala začať slúžiť najneskôr v roku 2020.

„Národná cyklotrasa povedie od Komárna až po Strečno a spojí štyri kraje. Máme záujem o užšiu spoluprácu s Nitrianskym, Žilinským aj Trenčianskym krajom, aby bola zrealizovaná čo najskôr. Od jej dobudovania si sľubujeme multiplikačný efekt a okrem zatraktívnenia cestovania do práce na bicykli by mohla prispieť k rozvoju cestovného ruchu odbremeneniu ciest. Zároveň chceme pokračovať aj v príprave ďalšej časti v našom kraji, od Šulekova po Piešťany,“ povedal riaditeľ Odboru stratégií a projektov Úradu TTSK Miroslav Knap.

Po výstavbe úseku zo Šulekova po Piešťany by vznikol okolo Váhu cyklochodník s dĺžkou približne 50 kilometrov. Trenčiansky samosprávny kraj totiž nedávno otvorili úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom, ktorý je pre cyklistov ľahko dostupný aj z Piešťan.

Od oznámenia nápadu výstavby Vážskej cyklomagistrály po otvorenie prvého úseku uplynuli štyri roky. Za 13,4 km dlhú cestu pre cyklistov z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom zaplatil Trenčiansky samosprávny kraj 3,7 mil. eur.

Zdroj: Tlačová správa TTSK Ilustr. foto: Martin Palkovič