Trnavská župa sa v transparentnosti zhoršila

Slovenské župy sú tesne pred koncom svojho štvrtého obdobia opäť o čosi transparentnejšie, ako na jeho začiatku. Aktuálni predstavitelia ôsmich samosprávnych krajov dokázali zvýšiť priemerné skóre transparentnosti oproti roku 2013 o vyše šesť percentuálnych bodov na súčasných 54,3 percenta. Trnavská župa obsadila v rebríčku 7. miesto.

Vyplýva to zo najnovšieho rebríčka transparentnosti žúp, ktorý Transparency International Slovensko pripravila už štvrtýkrát.

Nárast badať aj oproti poslednému medzivolebnému rebríčku z roku 2015, kedy skóre žúp dosiahlo 50,3%. Samosprávne kraje sú v priemere aj o niečo otvorenejšie ako stovka najväčších slovenských miest, ktoré v poslednom hodnotení z roku 2016 získali 51,3%.

„Na tomto progrese sa však výrazne podieľal najmä vysoký nárast skóre v Trenčianskej župe, pri väčšine ostatných krajov môžeme konštatovať, že v otváraní sa verejnej kontrole skôr stagnujú. Trenčiansky kraj prvýkrát neskončil posledný a za dva roky sa v skóre transparentnosti vyšplhal z necelých 41 až na rekordných takmer 75 percent,“ informovali autori rebríčka transparentnosti prostredníctvom tlačovej správy.

Trenčianska župa si na stránke zriadila sekciu Otvorená župa, na ktorej začala zverejňovať množstvo dovtedy neprístupných materiálov. Na stránke sa začali pravidelne objavovať videozáznamy z rokovaní zastupiteľstiev, zápisnice z komisií, registre investičných akcií, priebeh a výsledky verejných obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku, zoznamy pridelených dotácií, majetkové priznania politikov či informácie o počte miest i žiadostí v zariadeniach sociálnych služieb.

V celkovom poradí skončili ako najmenej otvorené Trnavská (48,6%) a Košická župa (48%). Pred dvoma rokmi bol Trnavský samosprávny kraj na 6. mieste.

Zdroj: Tlačová správa/Transparency International Slovensko