Trnavská župa kvôli koronavírusu školy zatiaľ nezatvára

Bratislavský samosprávny kraj na týždeň preruší vyučovanie na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. O prípadnom podobnom kroku trnavskej župy rozhodnú kompetentní až v pondelok dopoludnia.

Žiaci základných a stredných škôl v Piešťanoch s mimoriadnym voľnom zatiaľ nemôžu počítať. Mesto, ktoré zriaďuje väčšinu tunajších základných škôl, nateraz prerušenie vyučovania neoznámilo a rovnako je na tom Trnavský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom stredných škôl.

„Berieme na vedomie rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja preventívne pozastaviť vyučovanie na stredných školách. Zo strany ÚVZ SR a RÚVZ so sídlom v Bratislave nie je z epidemiologického hľadiska zatiaľ nutné pristúpiť k uzatvoreniu ďalších škôl. Ďalší postup pre Trnavský samosprávny kraj bude určený v pondelok 9.3.2020 v doobedných hodinách,“ uviedol na sociálnej sieti Facebook trnavský župan Jozef Viskupič.

Polícia informovala, že v najbližších dňoch bude zisťovať a prejednávať priestupky formou objektívnej zodpovednosti. Fyzickú kontrolu dokladov budú policajti robiť iba v nevyhnutných prípadoch, chcú sa tiež čo najviac vyvarovať hotovostnému styku.

Hygienici vo všeobecnosti odporúčajú vyhýbať sa hromadným podujatiam a dôsledne si umývať ruky. Ľudia by sa nemali neumytými rukami dotýkať očí, nosa a úst. Pri kýchaní a kašľaní je najlepšie zakrývať si ústa jednorázovou papierovou vreckovkou a potom ju vyhodiť do koša.

Každý, kto sa potrebuje poradiť s odborníkom, môže volať na linku 0905 903 053, ktorú na tento účel zriadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave. Číslo na informačnú linku ministerstva zdravotníctva je 0800 221 234.

Text a foto: Martin Palkovič