Trnavská župa bude hospodáriť s 239 miliónmi eur, plánuje investovať aj do piešťanských škôl

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja schválilo rozpočet na rok 2022 s výhľadom na ďalšie dva roky. Z celkového objemu 239 miliónov eur predstavujú kapitálové výdavky takmer 34 miliónov eur.

Medzi plánovanými investíciami Trnavského samosprávneho kraja v piešťanskom okrese sú opravy úsekov ciest v obciach Ostrov, Sokolovce a Lančár, ale aj mostov vo Veselom a Veľkých Kostoľanoch.

Na opravu kotolne Gymnázia Pierra de Coubertina je vyhradených 123-tisíc eur, na modernizáciu odborných učební Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej má ísť 248-tisíc eur, stavebné úpravy na budove SOŠ obchodu a služieb budú stáť 52-tisíc eur.

Župan Jozef Viskupič v predslove k rozpočtu píše, že v Piešťanoch vznikne zariadenie sociálnych služieb v spolupráci s neverejným poskytovateľom.

V schválenom rozpočte sa počíta s rezervou v objeme 5 % pokrytie prípadných výpadkov daňových príjmov. Župa súčasne využije priaznivú situáciu na trhu a požičia si úverové zdroje. Plánované zadlženie na konci budúceho roka je 35,5 %.

„Rozpočet sme zostavovali v ťažkých a neistých podmienkach koronakrízy. S výdavkami na úrovni 239 miliónov eur je však ambiciózny,“ povedal Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. Dodal, že župa bude pokračovať v realizácii viacročného investičného plánu, ktorý poslanci schválili vlani.

„To znamená, že investujeme do modernizácie športovísk, prepájania vzdelávania s praxou alebo rozširovania kapacít sociálnych služieb. Župa sa opätovne stane poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Pilotne otvoríme nové zdravotnícke zariadenie v Trnave a budeme pokračovať v dotačnej podpore všeobecných lekárov,“ uviedol J. Viskupič.

Na modernizáciu regionálnych ciest je vyhradených celkovo 15,6 mil. eur. Ďalších 2,3 mil. pôjde na výstavbu cyklotrás. Trnavský samosprávny kraj chce z európskych zdrojov stavať nové úseky Moravskej aj Vážskej cyklomagistrály.

Bežný rozpočet župy počíta napríklad aj s podporou cestovného ruchu prostredníctvom Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj. Najväčším podujatím na území župy by mal byť Festival letectva Piešťany, ktorý je naplánovaný na termín 6. až 8. mája 2021.

Text: Martin Palkovič
Zdroj: Tlačová správa TTSK