Tréner Piešťanských Čajok pred Final Four EWBL: Pre úspech urobíme maximum

Už najbližší víkend sa piešťanská Diplomat aréna stane dejiskom Final Four Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL). Čajky sa v konkurencii tímov z Česka a Litvy pokúsia o premiérový zisk trofeje z tejto nadnárodnej súťaže.

Do hracieho systému EWBL zasiahlo, podobne ako do mnohých súťaži, obmedzenie tímov z Ruska a Bieloruska. Aj vďaka tomu sa pre vedenie Piešťan otvorila cesta k organizovaniu vyvrcholenia sezóny 2021/2022 tejto súťaže.

„V prvom rade, sme veľmi radi, že si nás vybrali za organizátora Final Four EWBL, aj keď žiaľ, za takých okolností, aké sú. Na to sa ale história pýtať nebude. Som vďačný vedeniu, že sa uchádzalo o organizáciu tohto podujatia. Myslím si, že ide o dobrú súťaž. Opäť tu máme určitý vrchol sezóny. Tešíme sa a verím, že diváci uvidia dobrý turnaj,“ vyjadril sa tréner Čajok Peter Jankovič.

Piešťany sú od roku 2017 pravidelným účastníkom EWBL, doterajším maximom je postup do Final Four v sezóne 2019/2020, ktoré sa však kvôli pandémii neuskutočnilo. Zaujímavosťou je, že ani v jednom ročníku nechýbali Čajky v play off. Vedenie klubu sa každú sezónu snaží o to, aby hráčky získavali skúsenosti z medzinárodných zápasov a súťaží.

„Každý jeden zápas so súperom z inej krajiny je pre nás prospešný. Tým, že sme ešte relatívne mladý kolektív, tak skúsenosti z medzinárodných zápasov sú fajn. Príde sem silný tím Žabiny Brno, litovský Kibirkštis Vilnius, s ktorým sme prehrali v základnej časti a tiež Ostrava. Som rád, že sa udržiavame v hernom móde,“ netají spokojnosť s účinkovaním v EWBL kouč Piešťan.

V semifinále (sobota 19. marca o 18.30 h) narazia jeho hráčky na dôverne známeho súpera. S litovským Kibirkštis Vilnius sa stretli na konci októbra na turnaji v Brne, kde napokon tesne prehrali – 47:51.

„Ide o veľmi nepríjemného súpera. Hrá sa s relatívne nízkou zostavou, veľmi rýchlo a agresívne. Nám to vtedy moc nevyhovovalo, ale je pravda, že sme hrali bez vysokej hráčky. Chýbala nám vtedy trojica Boothová, Andělová a Jamesová. Náš tím je teraz úplne iný,“ zhodnotil Jankovič súpera v boji o finále.

V domácom prostredí sa Piešťanom v aktuálnom ročníku všeobecne darí. Radi by na to nadviazali aj vo Final Four EWBL. Tréner Čajok dúfa vo výraznú podporu obecenstva: „Urobíme všetko pre to, aby sme sa pripravili na semifinálového súpera. Cez týždeň sa pripravujeme na tento turnaj, pretože tým, že ho máme doma, tak by sme chceli pokúsiť o celkový triumf. Bude to veľmi náročné, ale pre úspech urobíme maximum. Od pondelka už neplatia obmedzenia, môže tu byť plná hala. Dúfam, že diváci si nájdu cestu a potlačia nás k dobrým výsledkom.“

Doterajšie vrcholy sezóny nedopadli pre jeho družstvo podľa predstáv. Tretie miesto na Federálnom pohári, druhá priečka na Slovenskom pohári. Podľa tejto rovnice by v domácom prostredí mohli dokráčať k prvenstvu. Je teda správny čas na rozšírenie zbierky trofejí? „Áno, určite. Ja by som bol však najradšej, keby nám vyjde posledný vrchol sezóny (poz. finále extraligy). Nič to nemení na tom, že do každého zápasu ideme s tým, že ho chceme vyhrať. Keď je možnosť získať trofej, tak ideme do toho naplno. Uvidíme, čo to prinesie,“ dodal na záver Jankovič.

Zdroj: piestanskecajky.sk

Foto: Laco Duračka