Tragickú smrť A. Šindelára pripomenie výstava

Balneologické múzeum Imricha Wintera pripravuje výstavu s názvom Jeho osudom boli Piešťany. Výstava je venovaná piešťanskému starostovi a obľúbenému dekanovi Alexandrovi Šindelárovi. Uskutoční sa pri príležitosti 70. výročia jeho tragickej smrti.

Alexander Šindelár bol starostom rozvíjajúcej sa kúpeľnej obce od 8. októbra 1931, kedy ho do tejto funkcie zvolilo obecné zastupiteľstvo. Do Piešťan prišiel rodák z Čeklísu (dnes Bernolákovo, 23. februára 1888) iba rok predtým.

Až do svojej predčasnej smrti bol pri všetkom dôležitom, čo sa v Piešťanoch stalo. Za jeho pôsobenia vznikli oba mosty cez Váh, poštový úrad, protipovodňová hrádza, nemocnica aj gymnázium. Pokračovala elektrifikácia aj budovanie vodovodu.

„V nedeľu v deň Dušičiek okolo 20. hod. večer bol na svojom byte na fare zastrelený tunajší dekan – farár Alexander Šindelár. Menovaný bol zastrelený neznámymi páchateľmi, ktorí po čine ušli a stopovanie po nich zostalo bez výsledku. V stredu dňa 5. novembra mal Alexander Šindelár pohreb, na ktorom sa zúčastnilo asi 10.000 ľudí. Zosnulý zastával po dlhé roky významné úlohy v miestnej obecnej samospráve a zaslúžil sa o úpravu tunajších ciest, ulíc a cintorínov,“ píše sa o jeho smrti (2. novembra 1947) v mestskej kronike.

Pamiatku významného kňaza a starostu si obyvatelia Piešťan začali oficiálne pripomínať až po roku 1989. Na budove fary, v ktorej zomrel, je dnes pamätná tabuľa s reliéfom.

Pri príležitosti 70. výročia jeho úmrtia pripravilo Balneologické múzeum Imricha Wintera výstavu, ktorú otvoria 9. novembra 2017 o 16.30 h vo Vile Dr. Lisku. Vernisáž bude spojená s prezentáciou knihy Stanislava Žlnaya Komu prvému asi zazvoní?

Text: Martin Palkovič Foto: Piešťany  History