Therme park túto jar stavať nezačnú

Stavebný úrad vyzýva spoločnosť Z-group, aby predložila viaceré dokumenty potrebné na vydanie územného rozhodnutia. Až potom bude môcť požiadať o stavebné povolenie. Bez neho nemôže Therme park realizovať.

Majú na to 60 dní

Zástupca investora Vlastimil Semela (na snímke vpravo) spolu s vtedajším primátorom Milošom Tamajkom krátko pred novembrovými komunálnymi voľbami sľubovali, že výstavba komplexu s vodnými atrakciami a hotelom začne túto jar. Na pozemok medzi poliklinikou a Lodenicou vtedy pozvali médiá a zahájili budovanie inžinierskych sietí.

Investor, ktorým je spoločnosť Z-group, pred voľbami stále čakal na vydanie územného rozhodnutia a pripravoval projekt na stavebné povolenie. Mesto dnes verejnou vyhláškou informovalo, že „prerušuje konanie vo veci návrhu na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby Výstavba termálneho parku a hotela Piešťany.“

Zástupcu Z-group Vlastimila Semelu sme ešte v prvej polovici marca oslovili s otázkou, či výstavba akvaparku začne túto jar. Odpovedal, že o mesiac má dohodnuté stretnutie s primátorom Petrom Jančovičom, ktorý „dostane všetky informácie k Therme parku.“

Na otázky ohľadom konkrétneho termínu začiatku výstavby a povolenia na čerpanie termálnej vody Vlastimil Semela neodpovedal.

Zuzana Onufer z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia pre zpiešťan.sk potvrdila, že rezort vydal rozhodnutie o využiteľných množstvách geotermálnych vôd. Povolenie na ich čerpanie však vydáva štátna vodná správa v sídle kraja. Tá zatiaľ na naše otázky neodpovedala.

Stavebný úrad žiada od investora právoplatné rozhodnutie na výrub drevín, povolenie k odberu podzemnej vody aj stanovisko Trnavského samosprávneho kraja k projektovej dokumentácii. Bez týchto dokumentov nevydá územné rozhodnutie. Z-group má na ich doručenie 60 dní.

Predvolebné sľuby

Výstavba akvaparku medzi poliklinikou a Lodenicou bola v roku 2014 jedným z hlavných predvolebných sľubov Miloša Tamajku. Ako primátor sa zasadil o to, aby nebola prijatá vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá mala zmeniť rozsah ochrany zdrojov prírodnej liečivej vody. Pred voľbami v roku 2018 povedal, že akvapark začnú stavať bez ohľadu na to, či obháji funkciu.

Therme park má mať 2 200 metrov štvorcových vodnej plochy. Vo vnútri je naplánovaný 50 metrový bazén, ale s nepravidelným tvarom, takže neuspokojí potreby športovcov. Tým má slúžiť vonkajšia 50-tka.

Podľa predpokladov investora navštívi komplex v zime asi tisíc ľudí denne, v lete to má byť až 2 200 ľudí. Slúžim im bude takmer 500 parkovacích miest. Tie sú podľa návrhu situované v časti pozemku, blízko ktorej je plánovaný južný obchvat Piešťan.

Spoločnosť Z-group sa zaviazala rozšíriť a zrekonštruovať komunikáciu na Rekreačnej ulici – a to od križovatky s Bratislavskou cestou. Tiež má postaviť kruhový objazd na miestne súčasnej križovatky s Hlbokou ulicou.

Text a foto: Martin Palkovič