Testovanie: V Piešťanoch otvorili všetky odberné miesta, tvoria sa dlhé rady

V Piešťanoch, podobne ako na celom Slovensku, sa v sobotu 31. októbra začalo celoplošné testovanie na ochorenie covid-19. Vo všetkých odberných miestnostiach (mapa na konci článku) v kúpeľnom meste robia zdravotníci stery z nosohltana, personálu je podľa aktuálnych informácií dosť aj na nedeľu.

Pred Prírodným kinom, ktoré je jedným z dvoch miest, kde v Piešťanoch prebiehajú odbery v exteriéri, čakalo už o 6.15 h desať ľudí. Pred Kinom Fontána boli v rovnakom čase dvaja. O 6.45 h už bolo pred Prírodným kinom 30 čakajúcich záujemcov, o 10 minút neskôr vyše 50. Rovnaký počet hlásili v tomto čase aj čitatelia zpiešťan.sk stojaci pred knižnicou a gymnáziom.

Podľa skúseností z pilotného testovania na Orave dokáže jedno odberné miesto vybaviť asi 35 ľudí za hodinu.

Odberné miesta sa mali otvoriť o 7.00 h, ale v Prírodnom kine to bolo až o 7.27 h. Ľudia boli napriek dlhému čakaniu pokojní a púšťali pred seba zdravotne znevýhodnených.

Kto sa prišiel nechať otestovať do Prírodného kina v sobotu o 6.15 h, mal certifikát v ruke presne o dve hodiny neskôr.

Užitočnou pomôckou je web stránka https://www.somvrade.sk/, do ktorej môžu ľudia zadávať informácie o počte čakajúcich a pomôcť tak ostatným.

V Piešťanoch budú stery z nosohltana robiť zdravotníci nepretržite v sobotu aj v nedeľu do 21.30 h. Odberové miestnosti sa uzatvárajú o 22.00 h.

Podľa hovorcu piešťanskej radnice Martina Ričányho sa v sobotu otvorili všetky odberné miestnosti v kúpeľnom meste, ale pred všetkými sú v sobotu ráno dlhé rady. Zdravotníkov je podľa neho aktuálne dosť na celý víkend.

Jeho slová vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook potvrdil aj primátor Peter Jančovič a dodal: „Dovoľte, aby som vás potvrdil o vzájomnú ohľaduplnosť a toleranciu. Prosím, dodržujme všetci bezpečnostné predpisy a dvojmetrové vzdialenosti.“

Vo Veľkom Orvišti čakalo na test o 7.30 h iba päť ľudí. Podľa informácií od našej čitateľky bez problémov testovali aj Piešťancov: „Na výveske je napísané, že uprednostňujú miestnych, ak sa tvoria rady.“ DOPLNENÉ v sobotu o 13.50 h: Podľa aktuálny správ sa už vo Veľkom Orvišti tvoria rady, uprednostňujú preto obyvateľov obce. Niektorí Piešťanci museli hľadať iné odberné miesto alebo dlhšie čakať. 

 

Postup testovania na odbernom mieste:
– Po vstupe do odberného miesta si vydezinfikujte ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste k dispozícii.
– Následne Vás čakajú jednoduché administratívne úkony – určenému pracovníkovi sa preukážete občianskym preukazom a kartičkou poistenca.
– Vypíšete formulár potrebný na registráciu.
– Po registrácii dostane pridelené číslo a vreckovku.
– Pristúpite k odpadkovému košu, vyfúkate si nos a odkašlete, zahodíte vreckovku.
– Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo.
– Zdravotník Vám následne odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou.
– Na výsledky počkáte vo vyhradenom, vydezinfikovanom priestore.
– Zdravotník Vás privolá podľa prideleného čísla k pracovisku.
– Opäť predložíte zdravotníkovi občiansky preukaz.
– Zdravotník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok Vášho testu.
– Zdravotník Vám odovzdá certifikát v zatvorenej obálke, kde bude poučenie, čo robiť v prípade negatívneho a pozitívneho výsledku.
– Odchádzate z odberného miesta, v prípade pozitívneho výsledku do domácej 10-dňovej karantény.

Text a foto: Martin Palkovič