Terčom potenciálnych amerických náletov boli aj Piešťany

V prípade najhoršieho možného vývoja konfliktu medzi USA a ZSSR by v 60. rokoch minulého storočia zaútočilo americké letectvo aj na Piešťany. Vyplýva to z dokumentov, ktoré boli zverejnené v decembri.

Spojené štáty americké odtajnili svoj zoznam cieľov v bývalom Sovietskom zväze, Číne a v Európe, na ktorom je aj naše mesto. Dôvodom záujmu americkej armády bolo vojenské letisko. Ďalšími slovenskými mestami, ktoré by v prípade otvoreného konfliktu medzi veľmocami boli bombardované, sú Bratislava, Košice, Trenčín a Sliač.

Na odtajnený zoznam upozornil český portál idnes.cz s odvolaním na New York Times. Donedávna prísne tajné dokumenty obsahujú aj zoznam cieľov určených na systematickú deštrukciu vrátane zamerania na civilné obyvateľstvo, čo bolo v rozpore s medzinárodným právom.

Počítalo sa aj s nasadením nukleárnych zbraní, pričom u nás mali mať z „politických“ a „psychologických“ dôvodov menej ničivú silu ako v ZSSR. Bombardovanie piešťanského letiska týmito zbraňami by však malo kvôli rádioaktívnemu spadu nedozerné následky aj na obyvateľstvo.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: idnes.cz