Tekvicové slávnosti podporili realizáciu sochy Ľudovíta Wintera

V poslednú septembrovú sobotu „zaplavili“ piešťanskú pešiu zónu tekvice. Každý si mohol vybrať tú svoju… Približne dve stovky ľudí sa stretli pri vyrezávaní svetlonosov vrámci Tekvicových slávností, výsledkom čoho bolo 38 umeleckých diel, ktoré po zotmení zdobili Kolonádový most a sochu Barlolámača. Podujatie v centre Piešťan po prvý raz zorganizovala oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany, OZ Sĺňava a Zuckmann Villa v spolupráci s mestom Piešťany.

Pri Zuckmann Ville organizátori vytvorili jesenné zátišie, ktoré tvorili tekvice dodekorované hríbikmi a ježkom od študentov  piešťanskej Strednej odbornej školy záhradníckej. Na začiatku pešej zóny boli tiež sústredené stoly, kde sa vyrezávalo. Vyrezávači, ale i okoloidúci ochutnali dobroty z tekvice – polievku, rizoto, cestoviny či koláčik , ktoré pre nich pripravili kuchári z Zuckmann Villy.

Príjemnú jesennú atmosféru doplnil svojimi vstupmi speváčky folklórneho súboru Žito. Vysvetlili i pôvod vyrezávania tekvíc na Slovensku, keďže mnohí si spájajú tekvice iba s americkým Halloweenom. Tradícia vyrezávania svetlonosov však bola udomácnená u nás i predtým, než k nám po 89-tom dorazil Halloween v komerčnej podobe.

Podujatie spestrili tiež študenti zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Piešťany, ktorí svojim umením carvingu, teda vyrezávania do ovocia či zeleniny, prispeli k výstave tekvicových umeleckých diel. Tie po zotmení svojimi svetielkami ozdobili fontánu pred sochou Barlolámača na Kolonádovom moste.

Podujatie podporilo realizáciu sochy Ľudovíta Wintera

Porota, ktorá vyberala víťazných svetlonosov bola potešená mnohými kreatívnymi námetmi. Na moste sa objavil i sám Ľudovít Winter v podobe jeho portrétu na jednej z tekvíc, na ktorej sa spolupodieľali zástupcovia občianskeho združenia Pro Winter. Na realizáciu sochy Ľudovíta Wintera poputovalo sto eur, ktorými prispeli súťažiaci pri zakúpení tekvíc.

Cieľom združenia je osadenie sochy Ľudovíta Wintera v životnej veľkosti na Kolonádovom moste. Na tento účel organizovalo verejnú zbierku, ale i množstvo podujatí, vďaka ktorým je momentálne vyzbieraných viac ako 24-tisíc eur, avšak na realizáciu je potrebných 48-tisíc. Členovia združenia naďalej pracujú na tom, aby táto socha bola ozdobou Piešťan i turistickou zaujímavosťou čím skôr. Snáď sa to podarí aj s prispením Mesta Piešťany už v budúcom roku, kedy uplynie 50 rokov od jeho úmrtia.

Kto vyhral?
Porota mala neľahkú úlohu  vybrať si tie najkrajšie diela medzi takmer štyrmi desiatkami výtvorov.  Súťaže sa zúčastnili nielen domáci Piešťanci, ale aj obyvatelia z okolitých obcí, či hostia z Rakúska a Českej republiky.

Organizátori udelili viacero celkov osem cien, ktoré iste potešili, avšak aspoň sladkosťou sa snažili odmeniť každé dieťa, ktoré sa zapojilo do vyrezávania. Na medailových priečkach získali súťažiaci okrem spomienkových drobností, či piva z Piešťanského pivovaru, tiež poukazy na konzumáciu v Zuckmann Ville v hodnote 10, 20 a 30 eur. Kto teda boli títo šťastlivci, ktorí vytvorili podľa poroty najkrajšie diela?

Na treťom  mieste sa umiestnila Alžbeta Nováková, ktorá svoje dielo vyrezávala spolu s kamarátkami Simonou a Laurou. Druhá priečka patrila Nikolajovi Djedovičovi. Prvenstvo si odniesla partia kamarátov okolo Daniela Bielického, ktorí vytvorili svetlonosa s Barlolámačom, a tak boli pri vyhodnotení pred Kolonádovým mostom dvaja muži lámajúci barlu vďaka uzdravujúcej sile piešťanských kúpeľov.

Text: Tlačová správa/Rezort Piešťany Foto: Martin Palkovič