Tamara Kolářová víťazkou Maďarského pohára junioriek vo vodnom póle

Počas nedele 30. augusta sa v krásnom prostredí plaveckého komplexu Alfréda Hájosa v Budapešti konalo finále Maďarského pohára junioriek vo vodnom póle, kde malo až dvojnásobné zastúpenie aj piešťanské vodné pólo, keď sa v čiapočke tímu Szentési V.K. predstavila naša odchovankyňa Tamara Kolářová a v tíme TVSE Tatabánya Monika Sedláková, ktoré je odchovankyňa klubu KVP Komárno, ale nakoľko v Komárne ženské vodné pólo nie je, tak v rokoch 2011 – 2018 hrávala Monika práve za náš klub.

Práve tieto dva tímy doplnené ešte o ďalších dvoch finalistov DFVE Dunaújváros a BVSC Budapešť bojovali o trofej „Edith Sipos“ pomenovanú po bývalej vynikajúcej maďarskej vodnej pólistke. Tímy Szentésu a Tatabánye sa prebojovali do finálovej štvorky na základe výsledkov v kvalifikačných skupinách, ktoré sa hrali počas celého leta, z ktorých vyšli nakoniec víťazne a získali právo štartu vo finále turnaja. Oba tímy sa museli popasovať o túto pozíciu v konkurencii ďalších 13 tímov.

V prvom semifinále sa tím zo Szentésu stretol s tímom DFVE Dunaújváros v ktorom zvíťazil 14:9, keď Tamara Kolářová strelila v tomto zápase 6 gólov svojho tímu a stala sa najlepšou strelkyňou zápasu. V druhom zápase tím TVSE Tatabánya nakoniec nestačil na BVSC Budapešť, ktorému podľahol až po tuhom boji 8:6, čo znamenalo pre tento tím zápas o 3 miesto práve proti porazenému tímu z 1 zápasu. V tomto zápase bola Tatabánya jednoznačne lepšia a zvíťazila 11:6, keď naša bývalá dlhoročná hráčka Monika Sedláková strelila 3 góly svojho tímu a zaslúžene sa tešila z trofeje za 3 miesto.

Finálový zápas Szentési V.K. proti BVSC Budapešť bol omnoho napínavejší a aj chudobnejší na góly, keď oba tímy sa zamerali hlave na dôslednú obranu. Nakoniec sa z tesného víťazstva 5:4 radovali hráčky z tímu v ktorom pôsobí naša odchovankyňa Tamara Kolářová, ktorá aj v tomto zápase strelila dva veľmi dôležité góly a významnou mierou prispela k víťazstvu svojho tímu. Tamara bola nakoniec v súčte oboch zápasov s 8 gólmi aj najlepšou strelkyňou svojho tímu. Určite by bola aj zaujímavá vzájomná konfrontácia dvoch bývalých dlhoročných klubových spoluhráčok, aktuálne reprezentačných spoluhráčok a vynikajúcich priateliek, no nakoniec k tejto konfrontácii na základe výsledkov a rozlosovania turnaja neprišlo.

Tieto úspechy a výsledky len dokazujú skutočnosť, že práca s mládežou sa v našom klube robí na vysokej úrovni, nakoľko sa naše odchovankyne dokážu presadiť v jednej z najlepších líg sveta. Vodné pólo patrí v Maďarsku k národnému športu.

Text a foto: Janka Kolářová