Tabuľa pri kostole pripomína Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Zavraždený novinár a jeho priateľka majú v Piešťanoch od soboty pamätník. Tabuľu s ich podobizňou a hashtagom #allforjan osadili pred Kostolom sv. Cyrila a Metoda, na mestskom pozemku.

Oficiálne odhalenie pamätníka sa neuskutočnilo, jej autor nie je verejne známy. Živý prenos z inštalácie tabule v sobotu vysielala facebooková stránka Stop štátnej mafii. Deň predtým o nej informoval výtvarník a aktivista Peter Kalmus po premiére dokumentárneho filmu Prípad Kalmus v rámci filmového festivalu Cinematik.

Tabuľa je osadená na mestskom pozemku a s povolením radnice. Improvizovaný pamätník mali Ján Kuciak a Martina Kušnírová na Námestí slobody v období, keď sa aj v Piešťanoch konali zhromaždenia za slušné Slovensko. Ľudia im na tomto mieste zapaľovali sviečky, zamestnanci Služieb mesta Piešťany ich však opakovane presunuli na cintorín.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Prokurátor dnes zverejnil identikit možného svedka dvojnásobnej vraždy, ktorý by mohol disponovať informáciami o tomto skutku. Ide o 30-ročného muža s nakrátko ostrihanými vlasmi, bradou a fúzmi.

Text a foto: Martin Palkovič