Svetový deň bez áut: Prímestské autobusy v Trnavskom kraji sú dnes zadarmo

Posledný deň Európskeho týždňa mobility, 22. september, je Svetovým dňom bez áut. Preto v tento deň môžu všetci obyvatelia Trnavského kraja cestovať prímestskými autobusmi zdarma. Tentokrát nie je potrebné preukázať sa platným vodičským preukazom.

Trnavský samosprávny kraj sa aj tento rok zapojil do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra. Na kampani za zvýšenie povedomia o udržateľnej mobilite sa podieľajú všetci traja zmluvní partneri župy, ktorí zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu, ako aj župné múzeá a galérie.

„Aj vzhľadom na zmenu klímy a rastúcu potrebu ochrany životného prostredia uľahčujeme tiež cestovanie elektrokolobežkami či bicyklami. Zdraviu prospešnou alternatívou ostáva chôdza. Práve počas Európskeho týždňa mobility majú všetci príležitosť vyskúšať si vymeniť auto za ekologickejší dopravný prostriedok a následne v tom vytrvať,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Šesť múzeí a dve galérie v pôsobnosti župy bude možné až do konca októbra navštíviť taktiež bezplatne. Podmienkou je, aby sa návštevníci pri vstupe preukázali platným cestovným lístkom z prímestského autobusu vydaného počas Európskeho týždňa mobility. Ide napríklad o Galériu Jána Koniarka v Trnave, Múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch alebo Záhorské múzeum v Skalici.

Dopravcovia ARRIVA Trnava, SAD Dunajská Streda a SKAND Skalica počas tohto týždňa pripravili aj rôzne súťaže, do ktorých sa môžu cestujúci zapojiť a vyhrať rôzne ceny.

Európsky týždeň mobility je hlavnou kampaňou Európskej komisie. Každoročne zvyšuje povedomie o udržateľnej mobilite a potrebe zvyšovania kvality ovzdušia. Kampaň má zlepšiť postoj širokej verejnosti verejnej doprave a inovatívnym, ekologickým a inteligentným riešeniam, ktoré ponúka. Heslom jubilejného 20. ročníka Európskeho týždňa mobility je „Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou“.

Zdroj: Tlačová správa TTSK