Štúdia otcovho obrazu – divadelno-výtvarný projekt v Elektrárni Piešťany

Divadelno-výtvarný projekt Štúdia otcovho obrazu je uvádzaný pri príležitosti 55. narodenín akademického maliara Marka Vrzgulu a ako piata autorská divadelná réžia Alžbety Vrzgulovej.

Výstava obrazov zachytáva tri obdobia autorovej tvorby: ’90 roky (Prieniky), ‚2010 (Pulzary) a najnovšiu tvorbu (Hladiny, 2019-). Výstavu dopĺňa divadelná intervencia nezriaďovaného divadla Uhol_92 v podobe dvoch monodramatických výstupov na tému vzťahov dcér a otcov.

Divadelný diptych vstupuje do dialógu s vystavenými obrazmi. Dcéry formulujú otázky pre svojich otcov, ktoré sa báli opýtať. Alebo na ne nebol čas? Alebo sa ich vlastne spýtať radšej nechceli?

Dve monodramatické intervencie v podaní herečiek Leny Libjakovej a Kristíny Svarinskej sú samostatné, ale komplementárne. Dajú sa sledovať ako samostojné výpovede, ktoré sa líšia generačnou výpoveďou a životnou skúsenosťou. Spolu však vytvárajú diptych, celistvé dielo, pohľad dnes tridsaťročných dcér.

Ako spoznať niekoho, s kým žijeme odmalička? Sú emancipované ženy zlými dcérami? A kam zmizli dcéry z pohrebísk mladšej doby bronzovej? Odpovede hľadal čisto dcérsky tím v zložení:

Text a réžia: Alžbeta Vrzgula
Hrajú: Lena Libjaková (vernisáž) a Kristína Svarinská (finisáž)
Dramaturgia: Katarína K. Cvečková
Scéna a kostýmy: Ema Teren
Video portrét: Juliána Horváthová


Repríza projektu sa uskutoční 28.9. v Elektrárni Piešťany v dvoch časoch: o 17:30 a 19:00 h. Trvanie jedného predstavenia je 65 minút. Až do 12.10. bude potom výstava prístupná pre verejnosť. Viac info a vstupenky nájdete na Facebooku, Tootoote, i na stránke nezavisledivadlo.sk.


Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia, ktorý projekt podporil z verejných zdrojov.

Text: Tlačová správa – Uhol_92 Foto: EleEma Diehelová