Stav lávky pri Krajinskom moste sa zhoršuje, radnica to chce zastaviť

Pôvodne potrubný most využívajú vo veľkom chodci aj cyklisti. Statik potvrdil, že je zatiaľ bezpečný, ale jeho stav sa rýchlo zhoršuje. Radnica ho preto v budúcom roku opraví.

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil jej hovorca Tibor Hlobeň na web stránke piestany.sk. Reaguje ňou na článok Piešťanského týždňa Radnica nevie vysvetliť opravu lávky na Krajinskom moste.

Končiace mestské zastupiteľstvo vyhradilo v budúcoročnom rozpočte na opravu lávky 150-tisíc eur. Rekonštrukcia sa má dotknúť všetkých častí, ktoré sú poškodené mechanicky alebo koróziou. „Sú to diagonálne stužidlá, styčníkové plechy, steny hlavných nosníkov, spodné pásy a podlahové panely,“ informoval Tibor Hlobeň.

Na oceľové prvky potom nanesú nátery proti korózii. Do opravy sa pravdepodobne zapoja aj vlastníci inžinierskych sietí na lávke – Trnavská vodárenská spoločnosť, Slovenský plynárenský priemysel a Slovenské telekomunikácie.

Mesto dalo v minulom roku vypracovať statický posudok nosnej konštrukcie lávky a štúdiu pre návrh rekonštrukčných prác. „Na základe vykonaného auditu a štúdie možno konštatovať, že súčasný stav nosných konštrukcií a prvkov 242 m dlhej lávky ešte nedosiahol stupeň, pri ktorom by pri bežnej prevádzke lávky bola ohrozená bezpečnosť osôb, alebo funkčnosť inžinierskych sietí, ktoré sa na lávke nachádzajú,“ uviedol hovorca radnice.

V prvej fáze dala samospráva ostrániť nánosy zeminy, lístia a machu. Nasledovať má rekonštrukcia a potom obnova protikoróznyh náterov.

lavka krajinsky most 4 lavka krajinsky most 1 lavka krajinsky most 2 lavka krajinsky most 3

Autor: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk Foto: MsÚ