Spustili naivný bikesharing. Ako dlho vydrží?

Spoločnosť Magna Energia v Piešťanoch sprístupnila službu zdieľaných bicyklov s názvom Piešťanské užitočné koleso, do ktorej sa užívatelia nemusia registrovať a je pre všetkých zadarmo. V meste je šesť stanovísk, v ktorých treba bicykle sledované cez GPS po použití jednoducho nechať.

Na slovensku funguje viacero služieb zdieľaných bicyklov, nikde to však nie je bez registrácie a len vo výnimočných prípadoch nemusia ľudia za tento ekologický spôsob dopravy ani platiť.

Magna Energia v Piešťanoch skúša koncept, ktorý sama považuje za naivný bikesharing. Služba počíta s tým, že jej užívatelia sa na bicykloch nebudú voziť  dlhšie ako dve hodiny a po použití ich vrátia do jedného zo šiestich stojanov. Ak nie, prevádzkovateľ dokáže bicykle nájsť na základe údajov zo zabudovaného GPS zariadenia.

Na podobnom princípe fungujú od 22. júla v Bratislave zdieľané kolobežky Mint. Trend.sk dnes informoval, že za prvý týždeň zlodeji odcudzili polovicu z 50 kolobežiek. Všetky však vypátrali a niektorých zlodejov polícia zadržala.

„Piešťancom dáme 24 bicyklov. Budeme dopĺňať podľa toho, koľko ich zmizne. Ak ukradnú málo, doplníme veľa, ak ukradnú veľa, my doplníme málo alebo nedoplníme vôbec. Je to o slušnosti,“ povedal Martin Ondko, predseda predstavenstva firmy Magna Energia, ktorá je alternatívnym dovádvateľom elektriny a plynu.

Prevádzkovateľ podľa jeho slov dokáže na základe GPS údajov zistiť, koľko kilometrov konkréteny bicykel najazdil, a kde presne sa nachádza. Užívatelia môžu nahlasovať drobné závady na telefónnom čísle, ktoré je uvedené pri každom stojane. Zabezpečený má byť aj presun bicyklov, ak v niektorých častiach mesta budú chýbať.

Bicykle budú slúžiť približne do polovice novembra, na zimu ich chcú odložiť. Martin Ondko však pripúšťa prehodnotenie tohto plánu, keďže „Piešťanci sú zvyknutí jazdiť aj keď je ľad a sneh.“

V stredu 1. augusta popoludní vystavili všetkých 24 bicyklov na Námestí slobody. O 17.30 h sa uskutoční spoločná jazda mesto, v rámci ktorej ich rozvezú na jednotlivé stanoviská. Hneď potom budú môcť ľudia začať Piešťanské užitočné koleso využívať.

Bicykle nájdete na týchto stanoviskách:

1.) Fontána pri železničnej a autobusovej stanici

2.) Kolonáda

3.) tržnica na Nálepkovej ulici

4.) Krajinská cesta – nákupné centrum sídliska Juh

5.) Lodenica

6.) Magna Gallery na Teplickej ulici

Text a foto: Martin Palkovič