Sprievodcovia odkrývajú tajomstvá Piešťan: Začína sezóna komentovaných prehliadok

Chcete sa pozrieť, kde sa ťaží slávne piešťanské bahno, ako vyzerá zákulisie Domu umenia, preniesť sa do minulosti a stretnúť zakladateľa kúpeľov alebo okrúžkovať vtáčika a potom ho vypustiť na slobodu z vlastných rúk? To všetko a ešte oveľa viac môžete už od veľkonočného piatka. Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany aj tento rok pozýva na komentované prehliadky, ktoré sa budú konať od 7. apríla až do októbra. Kompletné Informácie aj s termínmi prehliadok sú dostupné na stránke Rezortu Piešťany: visitpiestany.sk/komentovane-prehliadky/.

Komentované prehliadky so sprievodcom sú vhodné nielen pre ľudí, ktorí prídu do Piešťan po prvýkrát, ale aj pre pravidelných návštevníkov kúpeľného mesta. V Piešťanoch je totiž stále čo objavovať.

„Komentované prehliadky patria medzi veľmi obľúbené aktivity,“ potvrdzuje výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany Tatiana Nevolná. „Nielen návštevníci, ale dokonca aj obyvatelia mesta sú často prekvapení, aké úžasné tajomstvá Piešťany ukrývajú. Preto aj tento rok organizujeme prehliadky, počas ktorých naši skvelí sprievodcovia priblížia piešťanskú prírodu, umenie, históriu aj súčasnosť – to všetko atraktívne, pútavo a často z celkom nových a nečakaných pohľadov. Komentované prehliadky sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR a aj vďaka tomu môžeme časť prehliadok ponúknuť verejnosti zdarma.“

Ktoré komentované prehliadky ponúkajú piešťanskí sprievodcovia? 

Spoznajte mesto Piešťany a Kúpeľný ostrov: Počas tejto prehliadky navštívite tie najzaujímavejšie miesta, ochutnáte termálnu vodu aj pravé kúpeľné oblátky a dozviete sa to, čo nevedia ani mnohí miestni. Táto prehliadka je zdarma.

Na návšteve u ornitológa: Netradičná prehliadka s výkladom a krúžkovaním vtáčikov v chránenom areáli Výsadba na Sĺňave. Ornitológ vám prezradí, ktoré vtáky hniezdia na Sĺňave, ktoré tadiaľto migrujú a kde všade zaleteli.

Tajomstvá piešťanského bahna a termálnej vody: Počas návštevy originálnej bahennej kuchyne sa dozviete zaujímavosti o čerpaní, úprave a účinkoch termálnej vody a piešťanského bahna. Zoznámite sa s históriou a hlavne nazriete pod pokrievku procesov, podľa ktorých sa v kúpeľoch varí zdravie.

Skvosty secesnej architektúry v Piešťanoch: Preneste sa do éry zlatých čias – spoznajte miesta, ktoré navštevovali králi, cisári, maharadžovia či slávne osobnosti nemého filmu a vypočujte si príbehy ktoré sa spájajú s najznámejšími piešťanskými kúpeľmi a hotelmi z obdobia secesie – Františkove kúpele, Zelený strom, Kursalón, Royal, Thermia Palace, Pro Patria.

Elektrárňa Piešťany: Príbeh tejto národnej kultúrnej pamiatky zaujme veľkých aj malých návštevníkov. V čarovnom zrekonštruovanom priestore bývalej obecnej dieselovej elektrárne sa môžu účastníci prehliadky tešiť na pútavé rozprávanie o minulosti budovy aj o jej dnešnom využití.

Dom umenia – architektonický skvost: Architektky Lívia Gažová a Eva Rohoňová vás prevedú po takých priestoroch národnej kultúrnej pamiatky, ktoré inak nie sú verejnosti voľne prístupné. Táto prehliadka je zdarma.

Piešťany podľa Wintera: Zážitková prehliadka, počas ktorej sa prenesiete do minulosti. V uliciach Piešťan vám v slúchadlách i pred očami ožije príbeh zakladateľa kúpeľov Ľudovíta Wintera a pri záverečnej scéne na kúpalisku Eva sa neubránite zimomriavkam a možno ani slzám.

Mesto ako galéria: Prehliadka, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Na tejto výstave umenia pod holým nebom sa zoznámite s podujatím Sochy piešťanských parkov a na vybraných sochárskych dielach vám sprievodca priblíži dobové myslenie a tvorbu od druhej polovice 20. storočia.

Zdroj: Tlačová správa OOCR Rezort Piešťany