Spoznajte časť Považského Inovca na bežkách

Ak máte radi pohyb v zimnej prírode príďte na I. ročník Svrbickej snežnej stopy. Toto turisticko lyžiarske podujatie sa uskutoční v pohorí Považského Inovca v sobotu 28. januára so štartom v rozmedzí od 9.30 h a 11.30 h na 10 km trase okolo obce Svrbice.

Bežeckému lyžovaniu ako rekreačnej aktivite sa môžu venovať naozaj všetci, od detí až po seniorov a to bez veľkých nákladov na výstroj a vysokých výdavkov na lyžiarske vleky. Pri bežkovaní si dôkladne precvičíte svaly celého tela a zaťažíte i cievny systém a vaše zdravie bude lepšie ako kedykoľvek predtým. Budete sa pritom pohybovať krásnou zasneženou prírodou z úžasnými výhľadmi, kam nemôžu autá a masový turisticky ruch.

Vyznačená trasa so štartom a cieľom pri vykrývači Orange (cca 300 m.n.m) s viacerými vyhliadkami, najmä na najvyššom bode trate Svrbickej plešiny je vhodná pre začiatočníkov, pravidelných účastníkov bežkárskych podujatí, rekreačných i výkonných bežcov. Zo Svrbickej Plešiny (369 m.n.m) je za dobrého počasia nádherná panoramatická vyhliadka na nitriansky Zobor (587 m.n.m.) s telekomunikačnou vežou, na hrebene Tríbeča a Vtáčnika, na Topoľčiansku kotlinu a na majestátnu  dominantu Marhát (748 m.n.m.) s rozhľadňou, pod ktorým sa vyníma kostolík sv. Juraja.

Na štart sa môžete dostať najmä vlastnou dopravou (11 km z Piešťan, 17 km z Hlohovca, 26km z Topoľčian), ale aj mimoriadnym autobusom z Piešťan o 10,00 hod. a návratom zo
Svrbíc o 15,00 hod. Doprava je bezplatná označeným autobusom s vlekom pre lyže. Autobus odchádza zo železničnej stanice a má zastávky v meste na Krajinskej ceste (oproti polícii) a Vajanského ulici (pri Kruhovke) i v Ratnovciach (pri obecnom úrade).

Pri prezentácií v Kultúrnom dome v Svrbiciach účastníci zaplatia poplatok 1 euro, obdržia mapku trate s podrobným popisom a informáciu o aktuálnych snehových podmienkach. Po absolvovaní trasy sa budú môcť účastníci v Kultúrnom dome pri teplom čaji a omastenom chlebe z cibuľou podeliť o zážitky z trate a odniesť si na pamiatku pamätný list s priliehavou kresbičkou Viliama Taubera.

Organizátorom podujatia je CCC MTJ Piešťany s podporou obce Svrbice, a títo si v prípade nevhodných snehových podmienok vyhradzujú právo na určenie náhradného termínu podujatia 4.2.2017 alebo úplné zrušenie akcie, čo zverejnia na www.visitpiestany.sk najneskôr dva dni pred podujatím. Podujatia sa účastníci zúčastňujú na vlastnú zodpovednosť.

Organizátori vykonávajú organizačnú a poradenskú činnosť. Bližšie informácie na www.visitpiestany/svrbicka-snezna-stopa, alebo na tel. čísle 0917 / 552 753.

Tešíme sa na vašu účasť.

Ladislav Beleščák, športový riaditeľ podujatia

Zdroj: visitpiestany.sk (Článok bol prvýkrát publikovaný 18. januára)