Smiech striedali slzy – gajdoši spomínali na Rasťa Trnovca

Od nečakanej smrti muzikanta a výrobcu gájd uplynulo desať rokov. Jeho rodina a priatelia zorganizovali podujatie plné spomienok a gojdošskej hudby.

Rasťo Trnovec dokázal prekonať každú prekážku. Na gajdy hral napriek vážnej chorobe pľúc aj zraneniu ruky. A ako spomína jeho kamarát Andrej Jobus z Vrbového, gajdoval takmer bez prestávky.

K folklóru a manuálnej zručnosti ho viedli rodičia. V dospelosti to spojil a začal vyrábať najprv píšťalky a fujary. Neskôr si kúpil gajdy, ale nebol s nimi spokojný, tak si vyrobil vlastné. Na jeho nástrojoch dnes hrajú ľudia po celom svete.

Vďaka svojej vášni prešiel celú Európu aj veľa ďalších krajín. Stopoval a šoférom za odmenu zahral, ale absolvoval aj nespočet oficiálnych koncertov. Dostal dokonca aj do Severnej Kórei, no jedným z jeho najpamätnejších vystúpení sa uskutočnilo v studených vodách Váhu. Keď sa na Vianoce dozvedel, že sa tam budú kúpať otužilci, vyrobil si gajdy z pneumatiky.

Na Rasťa Trnovca spomínali v kine Fontána spolu s rodinou a priateľmi gajdoši z rôznych častí Slovenska. „Pekne nám tam hraj spolu s ostatnými nebeskými gajdošmi. Ako ťa poznám, určite si tam už zorganizoval veľký gajdošský festival,“ odkázal Rasťovi Trnovcovi jeho brat Michal.

spomienka_na_rasta_trnovca_1spomienka_na_rasta_trnovca_2 spomienka_na_rasta_trnovca_3 spomienka_na_rasta_trnovca_4 spomienka_na_rasta_trnovca_5 spomienka_na_rasta_trnovca_6 spomienka_na_rasta_trnovca_7 spomienka_na_rasta_trnovca_8 spomienka_na_rasta_trnovca_9 spomienka_na_rasta_trnovca_10 spomienka_na_rasta_trnovca_11 spomienka_na_rasta_trnovca_12 spomienka_na_rasta_trnovca_13as

Text, foto a video: Martin Palkovič