Slovensko môže prísť o Jozefa Metelku

Cyklista, ktorý sa narodil a vyrástol v Piešťanoch, by už čoskoro mohol reprezentovať na medzinárodných podujatiach Veľkú Britániu. Jozefa Metelku lákajú lepšie podmienky.

Štvornásobný majster sveta v stíhacích pretekoch na 4 km a držiteľ zlatej medaily z paralympiády v Riu zvažuje lákavú ponuku. „Briti ma veľmi chcú mať v paralympijskej cyklistickej reprezentácii. Núkajú mi ročný plat 30 000 libier a kompletné športové zabezpečenie,“ povedal Jozef Metelka pre Nový Čas.

S informáciou, že získať britské občianstvo by bolo pre piešťanského rodáka iba formalitou, prišiel minulý týždeň denník Šport: „Rád by som reprezentoval Slovensko, ale budem musieť zohľadniť všetky okolnosti. Som elitný športovec, nie však profesionál, nepoberám žiadny plat. Je to ľahká matematika, zo vzduchu sa žiť nedá.“

Od Slovenska dostáva na športovú prípravu 50 tisíc eur ročne a má sľúbených ďalších 30 tisíc eur, ale ako sám hovorí, musí z niečoho žiť. Ak by reprezentoval Veľkú Britániu, mal by po športovej stránke všetko zabezpečené a dostával by aj ročný plat.

Aj preto sa Jozef Metelka v najbližších týždňoch plánuje stretnúť s prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky Petrom Privarom a predsedom Slovenského paralympijského výboru Jánom Riapošom.

O športovca, ktorý patrí medzi špičku v dráhovej aj cestnej cyklistike, by Slovensko rozhodne nemalo prísť.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: denník Šport, cas.sk