Slovenská filharmónia vystúpila s veľkým úspechom v piešťanskom Dome umenia

Študenti, žiaci a pedagógovia piešťanských škôl a okolia, žiaci Základných umeleckých škôl v Piešťanoch, Topoľčanoch a Trnave, zavítali v piatok 16. februára do Domu umenia Slovenskej filharmónie v Piešťanoch na jedinečný koncert klasickej hudby, ktorý pod názvom Príbeh hudby Slovenskej filharmónie pripravili pri príležitosti 75. narodenín Slovenskej filharmónie hudobníci Slovenského filharmonického orchestra, Slovenského filharmonického zboru a Bratislavského chlapčenského zboru.

Najväčší slovenský vzdelávací cyklus koncertov pre deti autorsky pripravil a jeho programom sprevádzal dirigent a zbormajster Bratislavského chlapčenského zboru Gabriel Rovňák. Ten o vzdelávacom koncerte povedal, že od generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie Mariána Turnera dostal ponuku snov: možnosť slobodne vytvoriť koncert podľa vlastného scenára a dramaturgie, ktorý následne môže aj dirigovať a moderovať.

 

Mladí diváci mohli v Piešťanoch vnímať nielen krásu zvuku veľkého filharmonického orchestra, ale aj vokálne umenie obidvoch speváckych zborov, ktoré na scéne Domu umenia viedli zbormajstri Jan Rozehnal a Magdaléna Rovňáková. V edukačnom programe vystúpili v dielach slovenských skladateľov Jána Cikkera, Alexandra Moyzesa, ale aj Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Gustava Mahlera, Franza Schuberta a Johanna Straussa ml. sólisti – huslistka Anabela Patkoló, mezzosopranistka Barbara Braunová, ako soprán Alexander Fellmayer a ako majster Eugen Suchoň známy herec Vladimír Kobielsky.

 

Školáci sa priamo zapojili do koncertu v známej melódii z Ružového pantera od Henry Manciniho, v úprave Mariána Kittnera, a v slávnom Libertangu od Astora Piazzollu. Veľkolepé finále Beethovenovej 9. symfónie so Schillerovou Ódou na radosť uviedlo všetkých divákov v búrlivom potlesku do standing ovations.

Streamovaný koncert Slovenských filharmonikov sledovalo s nadšením aj ďalších 27.000 divákov z celého Slovenska. Na ceste mladého diváka a poslucháča k múzickému umeniu urobili mnohí žiaci v piešťanskom Dome umenia svoj prvý krok. Nie je to však krok malý, lebo inšpiruje k ďalším hudobným výletom ku krásam tohto sveta.

Autor: DU SF

Foto: DU SF (resp. Daniela Serišová, Alexander Trizuljak)