Slovak Press Photo prezentuje fotografie, nie Photoshop

Predseda medzinárodnej poroty Stanley Green vylúčil zo štvrtého ročníka súťaže Slovak Press Photo všetky zábery, ktoré boli výraznejšie upravené v počítači. Najlepšie novinárske fotky minulého roka si môžete konca marca pozrieť v mestskej knižnici.

Dobrá spolupráca s knižnicou a fakt, že v jej priestoroch uvidí výstavu množstvo ľudí – to sú podľa riaditeľky súťaže Slovak Press Photo Jany Garvoldtovej dôvody, prečo najlepšie slovenské novinárske fotky po Bratislave prezentujú aj v Piešťanoch. Výstavu otvorili 17. februára za účasti viacerých autorov.

Bola medzi nimi aj Kata Sedlak. Piešťanka najprv obsadila tretie miesto v kategórii Každodenný život a neskôr za sériu Chlapčenské leto získala aj Cenu diváka. „Prihlásiť sa do súťaže bolo dobré rozhodnutie, ale rozmýšľala som, či to spraviť,“ hovorí Kata Sedlak a dodáva, že súťaž je dala možnosť spoznať nových ľudí a priniesla veľkú zmenu.

Kata Sedlak aktuálne prezentuje svoju tvorbu v Stredoeurópskom dome fotografie. Výstava má názov 100 % m2 a je súčasťou jej dlhodobého projektu, v ktorom zaznamenáva výnimočné okamihy každodenného života vlastných detí.

Súčasťou otvorenia výstavy v mestskej knižnici bola aj diskusia s víťazmi a riaditeľkou súťaže. Podľa jej slov predsedal v uplynulom ročníku prísny Stanley Green, ktorý zo súťaže vylúčil všetky fotografie výraznejšie upravené v počítači. „V porote sú významní fotožurnalisti z celého sveta. Oni nám dávajú tú známku, že naša súťaž je na úrovni. My sme za to vďační, lebo sme na začiatku cesty a každý rok sa chceme zlepšovať. Tento rok bude len jeden Slovák v porote, zvyšok budú všetko medzinárodní dokumentaristi a fotožurnalisti,“ uzatvára Jana Garvoldtová.

Krátky rozhovor s Katou Sedlak o jej výstave 100 % m2 nájdete na lenivyrodic.sk.

Text a foto: Martin Palkovič