Silvestrovský beh má aj charitatívny rozmer

Ak to opatrenia dovolia, uskutoční sa jedno z najstarších podujatí svojho druhu v Európe 30. decembra – tradične medzi piešťanskými mostami. Usporiadatelia počítajú aj virtuálnou verziou a Silvestrovskému behu na 5 alebo 10 km dali aj charitatívny rozmer.

Telovýchovná jednota Družba Piešťany, ktorá Silvestrovský beh organizuje, vyhlásila v spolupráci so športovým klubom HappyMove verejnú zbierku pre Sebastiána Jánoša. Sedemročný chlapec má od narodenia poškodený zväzok nervov, trpí ťažkou parézou brachiálneho plexu a diagnostikovali mu aj vysoko funkčný autizmus.

„Sebastiánova liečba je nákladná, no zároveň mu veľmi pomáha zlepšiť kvalitu života. Starostlivá mamina obetuje všetok svoj čas a väčšinu peňazí pre Sebinka. Ten má však ďalších štyroch súrodencov,“ uvádzajú organizátori Silvestrovského behu a dodávajú: „Radi by sme finančne pomohli touto zbierkou Sebastiánovej rodine a tiež mu pomohli splniť jeho sen o absolvovaní delfínoterapie.“

Každý, kto chce charitatívny rozmer tradičného športového podujatia naplniť, môže prispieť na číslo účtu, ktoré je uvedené na oficiálnej web stránke Silvestrovského behu.

Zatiaľ nie je jasné, či bude mať Silvestrovský beh prezenčnú alebo virtuálnu formu. „Stále veríme, že sa pre vonkajšie podujatia zmiernia reštrikcie, a v takom prípade budeme nachystaní postaviť trať konečne späť medzi mostami. Po novom máme náš klasický okruh certifikovaný Slovenským atletickým zväzom,“ uviedol pre zpiešťan.sk Lukáš Komadel z organizačného tímu.

Usporiadatelia nadviazali užšiu spoluprácu so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany, vďaka ktorej by prezentácia prebiehala v kúpeľnom dome Naopoleon a štartovalo by sa o hotela Thermia Palace. Šatne, sprchy a bazén s termálnou vodou budú aj tento rok k dispozícii účastníkom na Kúpalisku Eva.

V prípade, že Silvestrovský beh bude mať virtuálnu formu, budú ho účastníci môcť rovnako ako vlani absolvovať kdekoľvek na svete. Na základe registrácie im dostanú štartovné číslo a odkaz na stránku, cez ktorú môžu poslať údaje o absolvovanom behu.

Silvestrovský beh môže absolvovať ktokoľvek a kdekoľvek na svete v termíne od 26. do 30. decembra (vrátane). Individuálne športové aktivity totiž majú výnimku z aktuálne platného zákazu vychádzania. Každý pretekár dostane účastnícku medailu.

 

 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič