SHMÚ: Dopravná situácia bude veľmi zlá

Západnú polovicu Slovenska zasiahlo dopoludnia husté sneženie, ktoré komplikuje situáciu na cestách. Meteorológovia upozorňujú, že sa rozfúka aj vietor a budú sa tvoriť snehové jazyky.

„Dopravná situácia bude dnes v západnej polovici Slovenska veľmi zlá, na cestách preto buďte veľmi opatrní,“ varoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

V Piešťanoch, podobne ako vo väčšej časti západného Slovenska, padá sypký sneh. Vodiči by mali počítať s miernym zdržaním, ale nehody ani problémy so zjazdnosťou zatiaľ nie sú na cestách v Piešťanoch a okolí hlásené.

Problémy sú na diaľnici D1, ktorá je podľa dopravného servisu rádia Expres v okolí Piešťan neupravená.

Výstraha SHMÚ pred snežením platí pre náš okres aj väčšinu západného Slovenska až do dnešnej polnoci. Takisto sa môžu tvoriť snehové jazyky. „V okrese Piešťany sa miestami očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 10 – 20 cm nového snehu,“ uvádza SHMÚ na svojej web stránke.

Podľa predpovede sa „v nižších polohách západného Slovenska sa popoludní a večer vplyvom oteplenia od západu miestami vyskytnú zrážky aj vo forme dažďa či dažďa so snehom.“

„V celom Trnavskom kraji husto sneží, na cestách je vytvorená vrstva snehu a na mnohých úsekoch sa tvoria kolóny. Rýchlosť a celkový spôsob jazdy treba prispôsobiť aktuálnej situácii, odporúčame vodičom, ak môžu svoju jazdu odložiť, aby radšej na cesty nevychádzali. Momentálne je v rámci kraja pre nákladnú dopravu neprejazdný horský úsek Biela Hora, cesta I/51, hlavný ťah na Česko. Polícia túto cestu uzatvorila pre nákladné autá z obidvoch strán a vykonáva odklon premávky. Pre osobné autá je cesta prejazdná. Opatrnosť musia zvýšiť aj chodci prechádzajúci cez cestu, hlavne brať ohľad na prichádzajúce vozidlá tak, aby ich vodiči stačili včas zabrzdiť, nakoľko brzdná dráha sa na takýchto cestách predlžuje,“ informovala krajská hovorkyňa polície Martina Kredatusová.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: shmu.sk