Sedem zrkadiel v parku môže do Piešťan lákať milovníkov umenia

Piešťany majú šancu získať umeleckú inštaláciu od medzinárodne uznávaného slovenského autora. Jeho dielo Idiom sa dostalo na titulku časopisu Science aj do sprievodcu Lonely Planet. Vďaka tomu láka turistov do Ústrednej knižnice v Prahe. Ambientná galéria, ktorú chce umiestniť v piešťanskom parku, môže byť rovnako zaujímavým lákadlom.

Tisícky návštevníkov festivalu Grape počas uplynulého víkendu obdivovali sedem veľkoformátových zrkadlových obrazov umiestnených v agátovom hájiku na okraji piešťanského letiska.

Matej Krén, autor inštalácie s názvom Ambietná galéria, niekoľko týždňov klčoval divo rastúcu zeleň, vytváral úzke cestičky, aby v nich umiestnil obojstranné zrkadlá.

Teraz pre toto dielo hľadá nový priestor a bol by rád, ak by zostalo v Piešťanoch.

Obrazy vystavené v Ambientnej galérii vnoril do skutočnosti a jej neustálych premien. „Jediné čo ich z nej vymaňuje je tenký obrazový rám, naša schopnosť vnímať pravouhlé plochy ako obrazy, či odlíšiť svet od jeho obrazu. Dnes sa ale zdá, že túto schopnosť strácame a začíname svet zamieňať za jeho model,“ hovorí o posolstve svojej inštalácie Matej Krén.

Zrkadlá by podľa jeho slov mohli fungovať v radikálne odlišných prostrediach, napríklad na pobreží mora. Najradšej by ich však nechal v kúpeľnom meste.

„Tu je to na dva dni a tam (v mestskom parku, pozn. red.) by to bolo na vždy. Divák, ktorý bude obyvateľom Piešťan, môže tú vec vnímať na jar, na jeseň, v zime. Obrazy získajú ešte aj časový rozmer,“ povedal autor počas komentovanej prehliadky Ambientnej galérie na festivale Grape.

Mestský park je so súčasným umením úzko prepojený už od polovice 60. rokov minulého storočia. Na každoročných výstavách Socha piešťanských parkov prezentovali svoje projekty mnohí svetoznámi umelci. Viacero diel v Piešťanoch zostalo.

Ďalšie môže pribudnúť bez toho, aby to zaťažilo mestský rozpočet. Ambientná galéria totiž vznikla vďaka podpore 365.bank – jedného z partnerov festivalu Grape.

„Ponuku od autora a organizátorov festivalu Grape vítame a budeme hľadať vhodné miesto, keďže ide o veľmi špecifické a rozmerné dielo,“ uviedla hovorkyňa radnice Eva Bereczová. Dodala, že bude potrebný aj súhlas Krajského pamiatkového úradu v Trnave.

Ak sa to podarí, Piešťany môžu opäť zaujať obdivovateľov súčasného umenia. Veď diela Mateja Kréna pútajú pozornosť nie len v Ústrednej knižnici v Prahe, ale napríklad aj v Galérii mesta Bratislava, kde je dominantou trvalej zbierky jeho Pasáž.

Inštalácia ocenená v celosvetovej výtvarnej súťaži Promotion of the Arts v Paríži pozostáva z 15 000 kníh, pomedzi ktorými človek prechádza úzkou chodbou a knihy sú pomocou zrkadiel rozširované do nekonečného priestoru.

Ide o nezabudnuteľný zážitok a niečo podobné chce Matej Krén sprostredkovať aj obyvateľom a návštevníkom Piešťan. Stačí jeho ponuku využiť.

Text, foto a video: Martin Palkovič