Schody Domu umenia po dokončení poslúžia aj ako hľadisko

Prvá fáza stavebných prác je po vyše troch mesiacoch takmer hotová. Pracovníci firmy Swietelsky-Slovakia aktuálne inštalujú schodnice. Spodnú časť schodiska opravia na jar.

Koncerty alebo divadelné predstavenia by sa už počas budúceho leta mohli konať aj pred Domom umenia. Umožní to rekonštrukcia schodiska, za 380-tisíc eur, ktorej prvá fáza je pred dokončením.

Monumentálne schody sú dominantou budovy. Najviac sú využívané počas filmového festivalu Cinematik, kedy slúžia najmä na oddych medzi projekciami a návštevníkom tohto podujatia počas uplynulého ročníka kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii chýbali.

„Dramaturgický plán od nového roka počas teplých mesiacov počíta s používaním schodov ako hľadiska. Rozšírime vďaka tomu našu ponuku podujatí,“ hovorí riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. Usporiadať koncerty a divadelné predstavenia pred budovou umožnia aj nové elektrické rozvody.

Tie sú súčasťou rekonštrukcie, ktorej prvá fáza je podľa riaditeľky krátko pred dokončením. Aktuálne prebieha inštalácia pôvodných schodníc, ktoré prešli čistením a nevyhnutnou opravou.

„Boky schodiska, podsvietenie a celá elektrika pod schodmi, bude robená v jarných mesiacoch,“ dodala E. Bjeloševičová s tým, že celý priestor pod schodiskom presvetlia a preto bude možné lepšie využívať plynulý prechod z exteriéru do interiéru, ako to zamýšľal autor Dom umenia Ferdinand Milučký.

Uznávaný architekt zomrel koncom júla. Krátko pred jeho smrťou podalo občianske združenie návrh na vyhlásenie Domu umenia za národnú kultúrnu pamiatku. Ak sa to podarí, zostane dielo Ferdinanda Milučkého zachované aj pre budúce generácie.

 

Text a foto: Martin Palkovič