Rýchlostná kanoistika: Piešťanci boli úspešní na majstrovstvách sveta

Piešťanskí juniorskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike zavŕšili tohtoročnú úspešnú sezónu finálovými jazdami na Majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov, ktoré sa konali 3. – 6. septembra v portugalskom meste Montemor-O-Velho.

Na šampionáte bojovalo o cenné kovy skoro 1000 pretekárov z 56 krajín sveta. Slovenskú reprezentáciu tvorilo 11 juniorov (z toho štyria kajakári z Piešťan) a 10 pretekárov kategórie U23 (z toho jeden kanoista z Piešťan) spolu s trénerom Róbertom Erbanom.

Po náročných rozjazdách, medzijazdách sa až do vytúženého finále podarilo prebojovať všetkým Piešťancom. S najlepším časom priamo z rozjázd do finále postúpili v K2 na 1000 metrovej trati Viktor Samuel Podhradský s Matejom Današom, ktorí na veľkom svetovom šampionáte v sobotu obsadili krásne šieste miesto.

V pondelok pridali v K4 na 500 ďalšiu finálovú jazdu spolu s Michalom Zruttom a Danielom Rybanským a umiestnili sa na ôsmom mieste. Daniel Rybanský sa predstavil aj v K1 na 1000 metrov a získal 4. miesto v B finále (celkovo 13. miesto). Kanoista Peter Kizek v C2 na 1000 metrov spolu s Eduardom Strýčkom zo Šamorína obsadili ôsme miesto.

V sobotu 28 pretekárov z Klubu Kajak-Kanoe Piešťany bojovali o medaily v Bratislave, kde sa konal Pohár Slávie UK & Memoriál Jána Matochu. Kde sa pretekalo na 2000 metrových tratiach v singlových a deblových disciplínach.

Získali celkovo 15 medailí (8 – 5 – 2) a to:
– zlato – Romana Švecová v K1 a v K2 spolu s Hanou Gavorovou, Michal Szobolovský v C1 a v C2 spolu s Dušanom Hladkým, Ema Ondejíčková a Milan Jankech v K1,
– striebro – Hana Gavorová, Timea Stnčeková, Lara Hanáková v K1, Tatiana Trakalová v K2 a Dušan Hladký v C2,
– bronz – Martin Bábik s Martinom Chalásom.

Text a foto: Sidónia Podhradská Foto: Luis Fráguas