Rýchlikom na trase Bratislava – Košice navrhli zrušiť zastávku v Piešťanoch

Podľa návrhu nového grafikonu by vo viacerých mestách na Považí nemali zastavovať rýchliky idúce z Bratislavy do Košíc a späť. Túto správu ako prvý priniesol Denník N.

V prípade, že návrh nového grafikonu z dielne ministerstva financií prejde, viaceré vlakové zastávky na Považí, medzi nimi aj Piešťany, budú od decembra obsluhovať regionálne rýchliky končiace v Trenčíne alebo Žiline. Okrem Piešťan by o priame spojenie s Košicami prišli aj Leopoldov, Nové Mesto nad Váhom a Trenčianska Teplá.

Výhodou má byť šetrenie finančných prostriedkov i času. Rýchlik z Bratislavy, ktorý nezastaví v Piešťanoch a ďalších troch mestách na Považí, príde do Žiliny o 20 minút skôr ako doteraz. Cesta do Košíc sa mu zrýchli o 25 minút (jednou z vyradených zastávok v návrhu nového grafikonu sú aj Margecany).

Pre cestujúcich z kúpeľného mesta do metropoly východu, ale napríklad aj do Popradu, by to znamenalo nutnosť prestupovať v Trenčíne alebo Žiline. Navrhovatelia však sľubujú, že pre cestujúcich medzi Bratislavou a Piešťanmi sa veľa nezmení.

Ministerstvo financií pre Denník N uviedlo, že v najvyťaženejšom úseku Bratislava – Trenčín by po novom jazdilo viac regionálnych rýchlikov: „Spomínaných päť zastávok bude obslúžených v podobnom rozsahu ako dnes, ale regionálnymi rýchlikmi alebo osobnými vlakmi.“

O novom grafikone, ktorý bude platný od decembra 2022, musí rozhodnúť ministerstvo dopravy, ktoré je objednávateľom výkonov od Železničnej spoločnosti Slovensko. „V ZSSK sa vážne zaoberáme nielen petíciami, ale aj jednotlivými podnetmi občanov, preto spolu so zástupcami regiónov budeme trpezlivo hľadať spoločnú reč,“ uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč v stanovisku k plánovaným zmenám.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič