AKTUALIZOVANÉ: Rómovia uverili liečiteľovi z Piešťan, jeho povesť sa rýchlo šíri

Údajné zázračné schopnosti muža zo starých Piešťan lákajú do Pažitského parku desiatky príslušníkov rómskej komunity. Prichádzajú zo širokého okolia, aby ich uzdravil z rôznych chorôb. Mesto Piešťany situáciu rieši.


Článok bol AKTUALIZOVANÝ 18. júla o 12.55 h:

„Dňa 18. júla už park zostal takmer prázdny. Náčelník Mestskej polície mesta Piešťany Marcel Mihalik informoval, že lokalitu už opustili takmer všetci Rómovia. Tí, ktorí sa na mieste ešte zdržiavali, vyfasovali vrecia a lokalitu postupne čistia,“ uvádza radnica na svojej web stránke.


Na neobvyklý ruch v parčíku, ktorý do polovice 80. rokov slúžil ako cintorín, upozorňujú obyvatelia okolitých ulíc už od soboty. Počas víkendu v tejto lokalite parkovali autá s poznávacími značkami z celého západného Slovenska, v pondelok večer boli medzi nimi už aj české.

Rómovia do Pažitského parku prichádzajú za údajným liečiteľom, ktorý ich má zbavovať rôznych neduhov.

S novinármi odmietajú hovoriť, na otázky k dôvodom ich niekoľkodňového stretnutia, odpovedali rozporuplne. Niektorí tvrdili, že volia vajdu, iní priznali, že prišli za liečiteľom so zázračnými schopnosťami. Fotenie by ho vraj mohlo vyrušiť.

Podľa informácií z dvoch zdrojov sa za liečiteľa vydáva asi 40-ročný muž z neďalekej Vodárenskej ulice. Už minulý týždeň ho v Pažitskom parku videl jeden z našich čitateľov, ktorý ho podľa vlastných slov pozná „z videnia už od malička.“

Nie je zrejmé, či liečiteľ za svoje služby žiada nejakú odmenu. Povesť o jeho uzdravujúcich schopnostiach sa však rýchlo šíri aj do zahraničia.

„Zoskupovanie sa obyvateľov mesto zo zákona zakázať nemôže,“ uviedla hovorkyňa radnice Eva Bereczová. Na stretnutí, ktoré zvolal primátor Miloš Tamajka, boli prítomní zástupcovia mestskej aj štátnej polície a Služieb mesta Piešťany.

Traja mestskí policajti dnes popoludní sledovali situáciu skraja parku. Podľa hovorkyne sa zameriavajú na dodržiavanie zákona a všeobecne záväzných nariadení: „Zvýšený dohľad nad touto lokalitou by mal zabezpečiť to, aby nedochádzalo k znečisťovaniu prostredia, neprimeranému hluku, prípadne iným problémom.“

Zástupcovia samosprávy a bezpečnostných zložiek sa podľa našich informácií pokúsia presvedčiť muža, za ktorým do Pažitského parku chorí prichádzajú, aby svoje údajné liečiteľské schopnosti realizoval na vhodnejšom mieste.

Ich komunikáciu s príslušníkmi rómskej komunity sťažuje fakt, že od úmrtia vajdu Antona Kudrika v roku 2014 chýba v Piešťanoch osoba, ktorá by mala u tunajších Rómov podobný rešpekt ako on.

Text a foto: Martin Palkovič