Rodičia môžu požiadať o občiansky preukaz pre dieťa

Od 1. decembra je účinný nový zákon o občianskych preukazoch, ktorý prináša viacero zmien. Jednou z nich je možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre dieťa mladšie ako 15 rokov.

„Maloletí mohli doteraz kvôli cestovaniu požiadať o pas, čo je finančne nákladnejšie. Odteraz môžu na cestovanie v krajinách EÚ a niektorých ďalších krajinách, ako napr. Švajčiarsko, Nórsko, Srbsko, Čierna Hora, používať občianske preukazy, ktoré sa na tento účel budú vydávať s rovnakou platnosťou ako pri pasoch. Deťom do 6 rokov s dvojročnou platnosťou, deťom do 15 rokov s päťročnou platnosťou,“ informovala ministerka vnútra Denisa Saková.

Správny poplatok za vydanie detského občianskeho preukazu je 4,50 eura, čo je približne polovičná suma oproti detskému pasu vydávanému do veku 6 rokov.

Po novom je do občianskeho preukazu možné zapísať údaj o ťažkom zdravotnom postihnutí, či poznámku, že jeho držiteľ je sluchovo alebo zrakovo postihnutý. Zdravotne ťažko postihnutým aj ľuďom nad 60 rokov vydajú občiansky preukaz bezplatne.

Občianske preukazy vybavujú na piešťanskom pracovisku polície (Krajinská cesta 5) v pondelok, utorok a štvrtok od 8:00 do 15:00 h, v stredu od 8:00 do 17:00 h a v piatok od 8:00 do 14:00 h.

Zdroj: Tlačová správa – Ministerstvo vnútra SR Ilustr. foto: Martin Palkovič