Rezort Piešťany pozýva na októbrové podujatia, je medzi nimi aj koncert Lenky Filipovej

Letná kúpeľná sezóna sa síce už skončila, no v Piešťanoch nemôže ani nástup jesene zastaviť bohatý kultúrny život. O októbrových podujatiach v Piešťanoch informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.

23. ročník festivalu Piešťanské rendezvous

Od začiatku až do konca mesiaca sa bude v Dome umenia konať 23. ročník festivalu Piešťanské randezvous, počas ktorého môžete tráviť takmer každý deň inak, vždy pri inom kultúrnom zážitku.
„Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na skvelé predstavenie Pán Strom s podtitulom Príbehy o živých našich v podaní Radošinského naivného divadla alebo tiež na koncert Abba Slovakia Tour 2021,“ informuje piešťanský viceprimátor a predseda predstavenstva Rezortu Piešťany Michal Bezák.

Astrofilm

V dňoch od 12. do 14. októbra budú Piešťany dejiskom 15. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Astrofilm. Premietanie počas bude prebiehať v KSC Fontána Piešťany, divákov čakajú napríklad filmy Vo svetle noci alebo Na horizonte čiernej diery. Pôjde predovšetkým o zaujímavé dokumenty z oblasti astronómie. Otvorenie aj ukončenie festivalu sa bude tento rok niesť naozaj v slávnostnom duchu, keďže ide o jubilejný ročník.

Výstava Futurologická kultúrna situácia (U.F.O.) potrvá do 6. novembra.

 

U.F.O.

V Piešťanskej mestskej galérii je možnosť navštíviť výstavu Július Kollera s názvom Futurologická kultúrna situácia (U.F.O.). Táto výstava potrvá až do 6. novembra a predstavuje súbor fotografických performancií realizovaných umelcom v meste, odkiaľ pochádza. Výstava vzniká v spolupráci s Květoslavou Fulierovou, autorkou fotografií a celkovo je komponovaná ako herné prostredie v spolupráci s intermediálnym sochárom Matejom Gavulom. Súčasťou tohto prostredia je tiež grafický cyklus Svätopluka Mikytu.

Lenka Filipová

Skvelá česká speváčka Lenka Filipová a jej hostia sa na pódium pred obyvateľov a návštevníkov Piešťan postaví 27. októbra. Svoje najväčšie hity odspieva večer v priestoroch Kina Fontána.

La Musica

„Tým, ktorí obľubujú komornejšiu hudobnú zábavu s dobrým drinkom v ruke, odporúčam zájsť do klubu La Musica,“ hovorí Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany. „Takmer každý štvrtok a piatok večer tu bude hudobné vystúpenie. Tak napríklad 14. októbra sa možno tešiť na Staré dobré časy – Band, o deň neskôr zase na vystúpenie Peter Palaj Quarter.“ Október v La Musice ponúka aj koncert Blues & Rock generations či vystúpenie Aichinger – Bartuš – Kleibl Quartet.“

 

Dovolenkári

Do konca októbra prebieha v kultúrno-kreatívnom centre Arta výstava ilustrátorky Alice Kucharovič s názvom Dovolenkári. Predstavuje sériu kresieb, ktoré sú vizuálnym denníkovým záznamom z jej vlastných dovoleniek a ciest. Výstava je prístupná v utorok, štvrtok a nedeľu od 15.30 do 18.30 h.

Be2Can

A ako inak ideálne tráviť čoraz kratšie dni, než vzhliadnutím kvalitnej kinematografie? Jednou z takých možností bude akcia s názvom Be2Can, ktorá je výberovou prehliadkou prvotriednych festivalových filmov z troch najprestížnejších svetových festivalov. Jej cieľom je dostať k divákom filmy, ktoré umožňujú nahliadnuť do aktuálneho festivalového diania v Benátkach, Cannes a Berlíne.

Divácky najatraktívnejšia prehliadka festivalových filmov sa od 11. októbra vracia do kinosály KSC Fontána. Premietať sa budú filmy ako Mainstream, Nitram, Miluj svojho robota, Ľúbil som svoju ženu alebo Titán.

EDU.pn: SVET/LOM

Ani kreatívne duše neobídu v októbrových Piešťanoch naprázdno. Jedinečný umelecký workshop – podujatie s názvom SVET/LOM bude venované kresbe svetlom a médiu analógovej fotografie. Súčasťou podujatia bude prednáška o fotografii aj o kresbe svetlom, ktorú povedie Ema Lančaričová, absolventka VŠVU. Akcia sa bude konať 16. októbra v Elektrárni Piešťany.

(VÝ)Stavoprojekt

Mestské kultúrne stredisko Piešťany organizuje výstavu pod názvom (Vý)Stavoprojekt, a to vo foyeri Malej scény MsKS. Táto výstava potrvá do 26. novembra a je zameraná na mesto Piešťany. (Vý)Stavoprojekt Piešťany týmto uzatvára výskum činnosti projekčného ateliéru Stavoprojekt Trnava, ktorý rozšíril svoju pôsobnosť okrem Trenčína aj do Piešťan. Otváracie hodiny MsKS sú po telefonickej dohode v pondelok až piatok od 7.30 do 15.30 a od 18.00 do 20.00 h.

Fotografický workshop

V sobotu 23. októbra o 14.00 h sa koná tretí zo série fotografických workshopov v Ateliéri voľnej tvorby kultúrno-kreatívneho centra Arta, ktoré pripravuje Ema Lančaričová. Tá predstaví a ukáže experimentálnu fotografickú techniku s názvom Polaroid emulsion lift, čo v preklade znamená prenesenie fotoemulzie z polaroidovej fotografie na iný nosič.

Všetky podujatia na jednom mieste Viac o všetkých blížiacich sa kultúrnych akciách v piešťanskom regióne informuje kalendár podujatí na stránke Rezortu Piešťany: kalendar.rezortpiestany.sk Každý organizátor môže o podujatí v Piešťanoch a okolí informovať širokú verejnosť na stránke, stačí ak Rezort Piešťany kontaktuje prostredníctvom emailu podujatia@rezortpiestany.sk a dodá základné informácie o podujatí.

Zdroj: Tlačová správa OOCR Rezort Piešťany