Rekonštrukciu Štúrovej ulice pozastavili, nemajú povolenie na výrub

Výrub dvoch desiatok stromov, ktorý súvisí s opravou chodníkov a vozovky, nebude piešťanská radnica v najbližších týždňoch realizovať.

Mesto začiatkom februára oznámilo zámer zrekonštruovať Štúrovu ulici. V rozpočte na tento rok na to má vyhradených takmer 400-tisíc eur. Prácam mal prechádzať výrub stromov. „Vzhľadom na nevyhovujúci technický stav vozovky a navrhované dopravné riešenie nie je možný iný postup ako asanácia pôvodných drevín a ich nahradenie novou výsadbou. Výrub drevín sa bude realizovať v termíne do 31. marca 2021,“ informovala radnica s odvolaním na odborný posudok.

Aktuálne piešťanská samospráva potvrdila, že k výrubu do konca marca nedôjde. „Dôvodom je neplatné povolenie na výrub stromov,“ uviedol jej hovorca Martin Ričány. Na otázku či bude výrub realizovaný počas vegetačného obdobia v závere tohto roka, odpovedal: „Rekonštrukcia Štúrovej ulice je momentálne pozastavená.“

Petíciu proti výrubu stromov podpísalo vyše 600 ľudí, ktorí zároveň žiadajú prehodnotenie projektu rekonštrukcie. V súvislosti s pozastavením zámeru však momentálne radnica stretnutia s občanmi neplánuje.

„Stretnutia s občanmi, verejné prerokovania a predstavenie zámeru bolo pred začatím prác naplánované. Vzhľadom na dlhotrvajúce protiepidemické opatrenia, to žiaľ možné nie je. Radnica chcela aj začala, projekt predstavovať cez web a sociálne siete mesta, no videli sme, ako to dopadlo. Keďže rekonštrukcia je pozastavená, ďalšie stretnutia v pláne nie sú,“ uzavrel hovorca mesta Piešťany Martin Ričány.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič