RegioJet nakupuje dreziny, vyskúša ich na trati do Vrbového

Vyše storočná železnica, ktorej hrozilo zrušenie, zrejme našla nové využitie. Doteraz po nej dreziny jazdili len príležitostne, po novom tam chce súkromný vlakový prepravca vyskúšať pravidelné spojenie.

Ako prvý prišiel s myšlienkou ekologickej dopravy bývalý primátor mesta pod šikmou vežou: „Viem si predstaviť, že ráno sadnem na drezinu a pohodlne sa dostanem do Piešťan, aby som si niečo vybavil.“

Inšpiroval tým českého podnikateľa – majiteľa žltých vlakov, ktorý sa rozhodol investovať nemalé prostriedky do nákupu drezín. Tie majú v skúšobnej fáze využívať zamestnanci priemyselných parkov v obciach Trebatice a Krakovany dochádzajúci z Piešťan a Vrbového.

Približne v polovici trate bude výmenná stanica, na ktorej cestujúci prestúpia z jednej dreziny na druhú, keďže mestá spája iba jednokoľajka.

Súkromný dopravca chce napriek sporom prispôsobiť cestovný poriadok vlakom štátnych železníc, ktoré zastavujú v stanici Piešťany. V prípade úspechu, sa drezinová doprava rozšíri aj do ďalších regiónov Slovenska a to najmä na železnice, kde boli pravidelné vlakové spoje zrušené.

Tento podnikateľský zámer zástupcovia spoločnosti RegioJet zatiaľ odmietli potvrdiť. Podľa našich informácií sa obávajú konkurencie.

Text a foto: 1. apríl