Radnica zriadila núdzové ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny v nepoužívanej telocvični

Dočasné núdzové útočisko nájdu vojnoví utečenci v telocvični bývalého vodohospodárskeho učilišťa. Budova patrí ministerstvu vnútra a je už niekoľko rokov nepoužívaná.

Odídenci z Ukrajiny môžu núdzové ubytovanie využiť už v najbližších dňoch. O tom, kedy presne to bude, rozhoduje štát prostredníctvom okresných úradov. Okresné mestá dostali za úlohu podmienky na dočasné útočisko vytvoriť.

V Piešťanoch vzniklo v telocvični bývalého vodohospodárskeho učilišťa na Komenského ulici. Objekt je už dlho prázdny, prípravy preto boli náročné. Priestor bolo potrebné najprv upratať. O vytvorenie desiatok lôžok sa v sobotu pod vedením prednostky mestského úradu Denisy Bartošovej postarali dobrovoľníci, ktorí využili aj bielizeň darovanú obyvateľmi Piešťan do skladu materiálnej pomoci.

Pripravené sú matrace s vankúšmi a prikrývkami. Pri každom je jedna školská stolička. K dispozícii bude aj detský kútik, rýchlovarné kanvice, mikrovlnka. Telocvičňa má sprchy a sociálne zariadenia.

„Zatiaľ nevieme, kedy by mohli prísť, ale sme pripravení. Presun odídencov do takýchto centier riadi štát, v najbližších dňoch uvidíme, či prídu aj k nám do Piešťan,“ vysvetlil primátor Peter Jančovič a pripomenul, že počet ľudí prechádzajúcich cez ukrajinsko-slovenskú hranicu sa v posledných dňoch znižuje.

Podľa primátora išlo o povinnosť, ktorú radnica na základe nariadenia štátu musela splniť. „V súvislosti s tým riešime aj stravu a personál, ktorý bude súčasťou nepretržitej prevádzky,“ dodal P. Jančovič. Hľadajú napríklad animátorov, tlmočníkov i sociálnych pracovníkov. Opäť budú pomáhať aj dobrovoľníci.

Telocvičňa vodohospodárskeho učilišťa neslúži na dlhodobé ubytovanie, ide iba o núdzové a dočasné riešenie.

Text a foto: Martin Palkovič