Radnica sa v transparentnosti polepšila napriek porušovaniu jej princípov

Transparency International Slovensko pridelila piešťanskej samospráve o málo lepšie hodnotenie otvorenosti verejnej kontrole ako pred dvoma rokmi.

Mestský úrad pod vedením Rema Cicutta dostal na jeseň 2014 známku C+. Milošovi Tamajkovi sa ju podarilo zlepšiť na B-. Išlo o jeden z jeho predvolebných sľubov. Spomedzi stovky hodnotených samospráv zostali Piešťany na 26. mieste.

Prístupnosť verejnej kontrole v slovenských mestách sa od posledných komunálnych volieb zvýšila v priemere o 4 percentuálne body, píše v tlačovej správe k včera zverejnenému rebríčku Transparency International Slovensko. Mesto Piešťany si polepšilo o 5 percent.

Tunajšia samospráva dostala tento rok viac bodov za sprístupňovanie informácií, účasť verejnosti na rozhodovaní, dotácie, rozpočet, etiku, byty a obecné podniky.

Naopak, stratila pri hodnotení personálnej politiky a verejného obstarávania. Práve zaň získalo predchádzajúce vedenie 100 percent bodov. To aktuálne má o 28 percent menej.

Mestský úrad môže na základe zmeny zákona o verejnom obstarávaní hľadať dodávateľov stavebných služieb za menej než 70 tisíc eur (bez DPH) iba prostredníctvom prieskum trhu. To dovtedy nebolo možné a predchádzajúce vedenie aj na základe internej smernice obstarávalo stavebné služby transparentnejšie.

Mesto prostredníctvom prieskumu trhu naposledy vybralo myjavskú firmu, ktorá rozširuje parkoviská na uliciach Andreja Hlinku a Teplická. Zákazka má hodnotu 71 tisíc eur vrátane DPH.

Radnici takýto postup dovoľuje platná interná smernica, ktorú však viacerí poslanci kritizovali a žiadali o jej zmenu. Doteraz sa to neudialo. Hlasy z mestského zastupiteľstva volajúce po väčšej transparentnosti postupne slabnú.

Text a foto: Martin Palkovič