Radnica prišla o 700-tisíc eur, projekt e-Mesto Piešťany zatiaľ nebude

Už koncom tohto roka mali občania komunikovať s mestským úradom elektronicky. Podať priznanie k dani z nehnuteľnosti alebo zaplatiť za komunálny odpad cez internet tak skoro nebude možné.

Ministerstvo financií totiž v októbri odstúpilo od zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Dôvodom má byť „neukončenie procesu verejného obstarávania a neuzatvorenie zmluvy s dodávateľom na hlavné aktivity v požadovanom termíne.“ Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Mesto nevyhlásilo verejné obstarávanie na elektronizáciu svojich služieb v stanovenom termíne. Bol ním 30. jún 2014, zatiaľčo schválenie žiadosti o poskytnutie príspevku vo výške 700-tisíc eur prišlo na mestský úrad už koncom januára. Hovorkyňa radnice Eva Bereczová odstúpenie od zmluvy zo strany ministerstva potvrdila.

Podľa našich informácií mala podobné problémy väčšia časť samospráv, ktorým rezort predtým žiadosti o príspevky schválil. Spolu ich bolo 27. Na našu opakovanú otázku koľko miest a obcí sa celkovo do tohto projektu zapojilo, tlačový odbor ministerstva neodpovedal. Takisto neprezradil, aká suma nebola po zrušení zmlúv prerozdelená. Zrejme išlo o milióny eur.

„V rámci programového obdobia 2014 – 2020 Ministerstvo financií SR v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra počíta aj s podporou rozvoja a budovania elektronických služieb miest. Konkrétna forma pomoci bude stanovená na základe analýzy výsledkov Operačného programu Informatizácia spoločnosti a stavu elektronických služieb miest,“ znie odpoveď rezortu na otázku ohľadom ďalších možností získania prostriedkov na financovanie elektronizácie samospráv.

Projekt e-Mesto Piešťany mal byť spustený najneskôr koncom tohto roka. Občanom by zjednodušil komunikáciu s mestským úradom a samospráve šetril finančné prostriedky.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič