Radnica pripravuje databázu dobrovoľníkov, ktorí pomôžu, keď bude najhoršie

Mestský úrad Piešťany plánuje spojiť ľudí, ktorí chcú pomáhať napríklad s nákupom potravín, s tými, ktorí takúto pomoc potrebujú. Primátor očakáva, že „situácia okolo koronavírusu sa môže zhoršovať.“


DOPLNENÉ 16. marca o 19.30 h: Mesto Piešťany chce v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu pomôcť osamelým starším obyvateľom mesta pri zabezpečení základných životných potrieb. Preto vytvára databázu občanov, ktorí majú záujem vykonávať dobrovoľnícku činnosť (nevyhnutný nákup, vyzdvihnutie liekov z lekárne a donášku obeda) a databázu občanov, ktorí túto pomoc potrebujú.

Dotazník i podrobné informácie a kontakty nájdete na: transparentne/dobrovolnictvo/dotaznik/


Seniori sú v prípade šírenia nového koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou obyvateľov, preto by v týchto dňoch vôbec nemali vychádzať zo svojich domovov. Je lepšie, ak im s nákupmi pomôžu blízki.

Podľa aktuálnych údajov žije v Piešťanoch približne 8 300 dôchodcov, polovica z nich má viac než 70 rokov.

Nie každému z nich môžu počas mimoriadnej situácie pomôcť príbuzní alebo susedia. Mesto preto spojí ohrozené skupiny obyvateľov s dobrovoľníkmi.

„Rozhodli sme sa, že vytvoríme databázu, kde budeme evidovať všetkých dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní pomôcť v najbližších týždňoch napríklad pri donášaní stravy, pre ľudí, ktorí nebudú môcť ísť von a nakúpiť si potraviny,“ povedal v piatok primátor Peter Jančovič pre TV Piešťany.

Telefónne číslo, na ktorom sa môžu dobrovoľníci prihlásiť, zverejní radnica v pondelok. „Ešte musíme doladiť niekoľko detailov. Celé dni ideme naplno a jednotlivé opatrenia uvádzame do reality,“ dodal primátor.

Mesto už v stredu zatvorilo školy a škôlky, zrušilo kultúrne a športové podujatia, obmedzilo osobnú komunikáciu občanov so svojimi zamestnancami. Pre verejnosť sú neprístupné knižnica, galéria aj kino. K ďalším mimoriadnym opatreniam pristúpil neskôr aj štát. Až do odvolania sú zatvorené cukrárne, bistrá, kaviarne, bary, ale aj bazény, fitness centrá, kasína a lyžiarske strediská.

Zatiaľ nie je jasné, kedy tieto mimoriadne opatrenia skončia. „Očakávame, že sa žiaľ situácia okolo koronavírusu môže zhoršovať,“ dodal pre TV Piešťany primátor a požiadal všetkých obyvateľov Piešťan, aby sa správali zodpovedne: „Chcem všetkých poprosiť, aby chránili seba a svojich blízkych.“

Text a foto: Martin Palkovič