Radnica hovorí o bezpečnostnom audite, úradníci o šikane

Na mestskom úrade je od nástupu primátora Miloša Tamajku podľa viacerých zamestnancov dusná atmosféra. Niektorí z nich preto uvažujú o odchode. Napätie súvisí aj s dnes medializovanými informáciami o možnom úniku osobných údajov a porušení súkromia úradníkov.

Na prípad upozornil Piešťanský týždeň, podľa ktorého sa k niektorým počítačom na mestskom úrade dostala externá firma. Hovorkyňa radnice Eva Bereczová to odmieta: „Osobné údaje obyvateľov ani zamestnancov mestského úradu nie sú v ohrození a všetky kroky, ktoré boli podniknuté sú v súlade s Bezpečnostnou smernicou mesta a internými normami.“

Úradníci však považujú nahrávanie údajov z ich počítačov za porušenie súkromia, jeden to dokonca označil za šikanu. Sťažujú sa aj na slabú komunikáciu zo strany nového primátora. Ten chce podľa našich informácií sledovať aj ich e-mailovú komunikáciu.

Zamestnávateľ má pritom na istú mieru kontroly právo, v prípade monitoringu však musí zamestnancov upozorniť. Piešťanský denník napísal, že externá firma mala údaje z počítačov nahrávať na externé disky v sobotu 7. marca.

Podľa hovorkyne radnice aktuálne prebieha na mestskom úrade bezpečnostný audit, ktorý ma prešetriť podozrenia z klientelizmu, vynášania interných informácií alebo výkonu podnikateľskej činnosti a iných bezpečnostných incidentov. „Vzhľadom na vážnosť podozrení, sme takúto reakciu očakávali,“ dodala Eva Bereczová a prisľúbila, že o výsledkoch bezpečnostného auditu bude informovať. Podľa jej slov ho vykonáva komisia, ktorej predsedom je viceprimátor Michal Hynek a členmi zamestnanci mestského úradu.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič