Prvý verejne prístupný defibrilátor v Piešťanoch je na futbalovom štadióne

Automatický externý defibrilátor (AED) umiestnený v areáli futbalového štadiónu – na vstupe do hlavnej budovy, je prvý AED prístroj v Piešťanoch, ktorý je širokej verejnosti k dispozícii 24 hodín nonstop. Zakúpiť prístroj, ktorý zachraňuje ľudské životy, sa podarilo vďaka verejnej finančnej zbierke.

„Naša túžba a snaha zachraňovať ľudské životy pomocou defibrilátora sa vďaka vašej pomoci stala skutočnosťou. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli na nákup tohto nedoceneného prístroja a uvedomili si, že zachraňovať ľudské životy by mala byť priorita nás všetkých,“ uvádza Martin Ričány, zakladateľ verejnej zbierky.

Prístroj sa nachádza pri vstupných dverách do hlavnej budovy štadióna, je umiestnený v ochrannej skrinke s alarmom, aby verejnosť upozornil v prípade vybrania a možného použitia pri poskytovaní prvej pomoci. Obsluha automatického externého defibrilátora je jednoduchá a zvládne ju aj neškolená osoba, ktorá sa riadi pokynmi zariadenia. Každý krok odporúča záchrancovi hlasom, čo má ďalej robiť.

„V súvislosti s týmto prístrojom mám dve veľké priania. To prvé je, aby sme defibrilátor nemuseli nikdy zo skrinky vybrať. A to druhé, keď už budeme musieť raz prístroj použiť, tak nech je pri záchrane ľudského života úspešný,“ doplnil Martin Ričány.

Darcovská výzva bola na Donio.sk založená 29. októbra a do jej ukončenia 10. decembra bolo na jej účte vyzbieraných 2 975 eur. Defibrilátor značky Zoll Plus s príslušenstvom v hodnote 2 520 eur dodala spoločnosť Slovak Rescue Shop, zvyšná vyzbieraná suma bola použitá na nákup zdravotníckych tašiek s náplňami.

AED prístroj je zaregistrovaný v Operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby a pridaný do mapy defibrilátorov umiestnených po celom Slovensku.

Pamätajte: Nemáte čo pokaziť!

Zástava srdca si nevyberá a dotýka sa čoraz mladších ročníkov. Ak k nej dôjde, dôležitá je každá sekunda. Aj preto je dobré mať AED prístroj čo najviac po ruke.

V prípade, že vo vašom okolí skolabuje človek, nereaguje a nedýcha, okamžite volajte na tiesňovú linku 155 alebo 112. Ďalej postupujte podľa pokynov operátora. Vyberte defibrilátor zo skrinky a riaďte sa jeho pokynmi. Zvládne to naozaj každý.

Aktuálne dáta hovoria jasnou rečou. Ak pacientovi so zastavením srdca pomôžete s AED do 3 – 5 minút, jeho šanca na prežitie sa zvyšuje až na 70 percent. Bez včasnej resuscitácie mozgové bunky rýchlo odumierajú, s každou ďalšou minútou klesá šanca na prežitie približne o 10 percent.

V dôsledku náhlej poruchy činnosti srdca, fibrilácie komôr, alebo na podklade akútneho infarktu myokardu na Slovensku zomrie asi 5-tisíc ľudí ročne, čo je zhruba 15 úmrtí denne. Väčšina z nich zomrie skôr, ako sa dostanú do nemocnice, kde im môže byť poskytnutá profesionálna pomoc.

Zdroj: Tlačová správa – Martin Ričány