Projekt Party v 21. storočí oživuje symboliku ľudových odevov

Umelecký súbor Lúčnica – Dom umenia Piešťany uvádzajú výstavu Party v 21. storočí venovanú pamiatke profesora Štefana Nosáľa. Trojročný projekt sa po úspešných prezentáciách v New Yorku a Ottawe opäť vracia na Slovensko. Slávnostná vernisáž sa uskutoční v piatok 10. novembra o 18.00 h vo výstavnej sieni Domu umenia.

Umelci spolu s tímom etnológov zmapovali a zachytili 33 tradičných párt a vencov zo všetkých kútov Slovenska. Etnologička Katarína Chabrečeková, ktorá sa stala odbornou konzultantkou projektu tvrdí, že sa ponorili hlbšie do histórie ľudových odevov: „Pátrali sme po ornamentoch a symbolike ľudovej tradície, aby obrazy každým detailom odrážali hĺbku myšlienky a dopĺňali zámer projektu.“

Na obrazoch pózuje napríklad Mirka Pártlová, Mária Trošková, Diana Hágerová, Karolína Chromisteková, Lujza Straková či Barbora Švidraňová.

Najvzácnejším kúskom je parta z Veľkého Lomu, ktorá bola zrekonštruovaná. „Ide o jedinú zdokumentovanú partu z Novohradského regiónu v tomto projekte, na ktorej sa pracovalo mesiac a bola vyrobená zo storočných stúh,“ vysvetľuje detaily projektu odborná garantka. Zrekonštruované boli tiež ďalšie tri party.

Umelecky nafotené fotografie dotvorili ručne maľovanými ornamentami na tvár Andrea Ľubocká a Patrik Raga. Vytlačeným fotografiám na plátno vdýchla finálnu podobu maliarka Sarah I. Avni., ktorá technikou akrylovej maľby vytvorila pozadie obrazov vychádzajúce z ľudových prvkov jednotlivých dedín a regiónov zmapovaných párt.

Súčasťou slávnostnej vernisáže bude aj krst nového CD s rovnomenným názvom, na ktorom je výber najkrajších slovenských ľudových piesní s ľúbostnou a svadobnou tematikou prearanžovaných do moderných hudobných žánrov.

Cieľom autorov – fotografa Ľubomíra Saba a Zuzany Sénášiovej, etnologičky Kataríny Chabrečekovej a maliarky Sarah I. Avni bolo vytvoriť výnimočný projekt: „Pokúsili sme sa verne vystihnúť históriu, no dodať jej zároveň moderný nádych, upútať pozornosť mladých a podporiť v nich hrdosť na svoj pôvod. Sme veľmi poctení, že môžeme vystavovať v Dome umenia v Piešťanoch. Tento kultúrno-spoločenský stánok je súčasťou Umeleckého súboru Lúčnica, jeho dlhoročnému umeleckému šéfovi a choreografovi profesorovi Štefanovi Nosáľovi, jeho pamiatke je venovaná táto prezentácia.“

Dve speváčky, ktoré sú zároveň modelkami tohto projektu – Veronika Strapková a Katka Ivanková, zaspievajú štyri piesne v klavírnom doprovode Matúša Ferka, aranžéra piesní.

Pozvaní budú mať možnosť vidieť prvýkrát na Slovensku 33 limitovaných Fine Art Printov, ktoré budú vystavené počas 3 mesiacov v o výstavnej sieni Domu umenia.

Vždy jeden víkend v mesiaci sa uskutoční Deň s autormi, počas ktorého majú návštevníci možnosť stretnúť autorov osobne a dozvedieť sa viac o projekte, obrazoch a samotných partách.

 

 

Text: Tlačová správa/Dom umenia Piešťany