Projekt Eletrárňa Piešťany zbiera jeden úspech za druhým

Nedávno opravená elektráreň na Staničnej ulici je Stavbou aj Kultúrnou pamiatkou roka. Naposledy zvíťazila na medzinárodnej súťaži Building Efficiency Awards 2014 v kategórii najlepšia rekonštrukcia. Cenu si v piatok 28. novembra prevzali architekti Michal Ganobjak a Vladimír Hain.

Podľa odbornej poroty je v ich projekte súlad architektonickej kvality s funkčnými, enviromentálnymi a energetickými parametrami stavby. Porotcovia vyzdvihli erudovanosť projektantov a zodpovednosť investora.

Víťazstvom v tejto súťaži získala Elektrárňa Piešťany ďalší medzinárodný úspech. O cenu BEFFA sa uchádzalo 230 projektov zo Slovenska a Českej republiky. Cieľom súťaže je oceniť kvalitné, krásne a hlavne nízkoenergetické stavby.

Rekonštrukciu elektrárne si všimlo aj Ministerstvo kultúry SR, ktoré jej udelilo cenu Fénix v kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky. Rezort chce týmto spôsobom oceniť zodpovedný prístup vlastníkov k ochrane kultúrneho dedičstva.

Vďaka víťazstvu sa Piešťany stali prvým slovenským mestom, kde si ľudia môžu pozrieť výstavu k tejto súťaži. V elektrárni nájdu prezentácie ďalších podobne úspešných projektov, napríklad Kostola sv. Františka Xaverského v Trenčíne, radnice v Kremnici alebo kaštieľa v Ploskom.

Text: Martin Palkovič Foto: Facebook.com/ElektrarnaPiestany