Program festivalu Paráda je pestrý, deti poteší Fíha tralala

Festival Paráda začína v sobotu 18. septembra o 10.00 h. Návštevníci si môžu vyskúšať mnoho zábavných športov, vrátane lukostreľby, boccie či zorbingu. Spoluorganizátori pripravili bohatý program pre celé rodiny od bábätiek po seniorov. K dispozícii bude tiež mnoho fyzioterapeutov.

„Heslo festivalu Páráda je Všetci sme si rovní, čo presne vystihuje podstatu podujatia. Aj v našej integračno-edukačnej zóne Ruka v ruke si môžu ľudia vyskúšať rôzne aktivity, ktoré ich priblížia ku komunite ľudí so zdravotným znevýhodnením,“ hovorí spoluorganizátor podujatia Miro Béreš z občianskeho združenia Úsmev pre druhých.

V zóne si návštevníci budú môcť vyskúšať canisterapiu, jazdu na invalidných vozíkoch či iné zábavno-integračné aktivity. Tiež tu dostanú odpovede na svoje zdravotné otázky od prítomných odborníkov.

Pre deti sú v areáli pripravené tvorivé dielne a aktivity per všetky vrstvy – od bábätiek až po seniorov. Zároveň si ktokoľvek môže vyskúšať rôzne parašporty ako stolný tenis, paravolejbal, lukostreľbu a streľbu, paratenis, bedminton či bocciu, ktorá patrí spolu s paracyklistikou k najúspešnejším športom Slovenska na paralympiáde v Tokiu.

Deti so zdravotným znevýhodnením tiež budú mať priestor zapísať sa do niektorého z tímov a môžu Slovensku v budúcnosti robiť radosť. Mladí návštevníci podujatia, ktorí získajú na jednotlivých stanovištiach pečiatky vyhrajú milý darček na pamiatku.

HLAVNÝ PROGRAM:
od 10:00 – prezentácia športov, zábavné súťaže a aktivity pre celú rodinu (tenis, lukostreľba, streľba, skákacia zóna, boccia, beachvolejbal, mini futbal, minigolf, zorbing – bubble futbal, lyžovanie, veslovanie, tvorivé dielne, origami, skákacie hrady, shogi – japonský šach, japonské ochutnávky jedla – sushi, koníky, halové športy, iné aktivity…)
14:00 Peter Cmorík
15:00 Krst knihy Bellababka
16:00 privítanie paraolympionikov
16:15 Fíha Tralala
17:30 Dominika Mirgová

ZÓNA RUKA V RUKE:
– sekcia Úsmev pre druhých – poradenstvo pre návštevníkov, fyzioterapeuti – otestujte sa – máte skoliózu, ploché nohy či správny postoj, veselé integračné aktivity ako jazdenie na vozíkoch, či prejdenie trasy so slepeckou paličkou, otázky ohľadom Bobath terapií, Vojtovej metódy a iné, canisterapia, slepecký stroj na písanie svojho mena, test binokulárneho videnia, pexeso pre nevidiacich, stimulačné okuliare, tvorivé dielne,

– sekcia Adeli Baby a Adeli senior – fyzio pre najmenších, poradňa pre rodičov, správne držanie tela pre seniorov, cviky pre mladých i starých, maľovanie kameňov, Bábkoherecké umenie a iné aktivity pre najmenších i najstarších

– sekcia APPA a Hendicentrum – Hádzanie lopty z basketbaloveho vozika od Trulik Medical Technology do koša k tomu súťaž o basketbalové lopty podpísané slovenskými paraolympionikmi, medailistami z Tokia, fotenie so zábavnými rekvizitami s fotoprístrojom od spoločnosti CEWE a tlačenie fotografií, predstavenie činnosti APPA a poradenstvo, pohybové súťaže, ukážka a možnosť vyskúšať si moderný rehabilitačný prístroj určený na precvičovanie dolných alebo horných končatín v sede či ležmo, vhodný pre deti aj dospelých.

Nebude chýbať partnerská zóna či SPP zóna s nafukovacím hradom a mnoho iného.

Malí návštevníci môžu vyhrať množstvo pekných cien a spolu s rodičmi sa naučiť, čo znamená slovo inklúzia v praxi. „Všetci ste vítaní“, odkazujú organizátori.